Carola Rackete

Kapitein Sea-Watch tot ongenoegen Italiaanse minister vrijgelaten

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© EPAKapitein Sea-Watch tot ongenoegen Italiaanse minister vrijgelaten
RTL

Sea-Watch 3-kapitein Carola Rackete is vrij. Het huisarrest van de Duitse kapitein is door een Italiaanse onderzoeksrechter opgeheven.

De rechter oordeelde dat Rackete de wet niet heeft overtreden, maar haar plicht heeft gedaan door levens te beschermen. Hij beval dat ze onmiddellijk moest worden vrijgelaten. Er hangt haar nog wel een aanklacht boven het hoofd voor hulp bij illegale immigratie.

Hardere reactie

Volgens het Italiaanse persagentschap ANSA hoopte Italiaans minister Matteo Salvini op een hardere reactie van de rechtbank, maar beloofde hij dinsdagavond dat hij de kapitein zo snel mogelijk het land uit zal zetten. Volgens Salvini is zij een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Kapitein Sea-Watch heeft spijt van klemzetten politievaartuig
Lees ook

Kapitein Sea-Watch heeft spijt van klemzetten politievaartuig

Afgelopen zaterdag voer de 31-jarige Rackete de haven in Lampedusa binnen. Daarmee negeerde ze Italiaanse orders. Bij het binnenvaren van de haven dreigde een patrouilleboot met vier politieagenten verdrukt te worden door de Sea-Watch 3. Rackete werd ervan beschuldigd de levens van die agenten daarmee in gevaar te hebben gebracht.

De Sea-Watch 3, die onder de Nederlandse vlag vaart, vervoerde veertig Afrikaanse migranten. Het schip dobberde al enige tijd voor de kust, maar de Italiaanse autoriteiten weigerden Rackete toegang, terwijl de situatie aan boord volgens haar 'nijpend' werd.

Criminele actie

Na de arrestatie hing haar een celstraf van tien jaar boven het hoofd voor medeplichtigheid aan mensensmokkel en het negeren van instructies van politie en kustwacht. Gisteren vroeg de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas om Racketes vrijlating. De Duitse minister zei niet te willen 'dat reddingsacties op zee worden gecriminaliseerd'. Salvini noemde het incident juist 'een criminele actie, een oorlogshandeling'. 

Lees meer over
Matteo SalviniSea-WatchVluchtelingenMigratieItalië