Géén groen vinkje meer voor Femke en half miljoen anderen: 'Niet blij, maar het is zo'

Voor een half miljoen mensen zal vandaag de CoronaCheck-app geen nieuwe QR-code meer geven, ze verliezen hun groene vinkje. Omdat ze niet geboosterd zijn, omdat hun immuniteit na een doorgemaakte besmetting vervalt of vanwege een andere reden.
"Ik heb er zondag aan gedacht nog één keer uit eten te gaan, maar toen stond mijn man al te koken", vertelt Femke Richter (53). Ze is niet gevaccineerd, maar heeft vorig jaar corona gehad.
Nadat ze daarvan hersteld was, kreeg ze een QR-code. Die zou eerst een half jaar geldig zijn, later veranderde het beleid en werd het een jaar. "Maar dat beleid is weer teruggedraaid en nu verlies ik morgen alsnog mijn QR-code", vertelt Femke.
Niet meer lunchen
Ze baalt ervan, want dit betekent dat ze niet meer spontaan ergens binnen kan stappen voor een lunch of een kop koffie. "Ik neem de consequenties van mijn besluit om niet te vaccineren en probeer er het beste van te maken."
Femke gaat nu weer vaker de natuur in, thuis lunches maken voor vriendinnen en andere vormen van ontspanning zoeken. "Maar ik blijf het gevoel houden van: hè, jammer."
'Wil niet gedwongen worden'
"Mijn man en zoon zijn gevaccineerd. Ik wil zelf het moment kiezen om eventueel wel te laten vaccineren, maar ik wil niet gedwongen worden door de overheid. Soms voel ik me buitengesloten door mijn keuze en het kost me steeds meer moeite om er minder last van te hebben, maar vooralsnog blijf ik achter mijn weloverwogen beslissing staan. Ik hoop dat we elkaar kunnen blijven waarderen en respecteren, of je nu gevaccineerd bent of niet."
Niet alleen bij Femke verdwijnt het vinkje, ook Joyce (39) (achternaam bij redactie bekend) verliest het binnenkort. "Ik neem bewust geen booster", vertelt ze. "Ik ben nierpatiënt en dialyseer drie keer per week. Dit jaar ga ik voor een transplantatie. De eerste twee vaccinaties heb ik wel genomen, maar de derde wil ik niet. Als een en twee niet werken, waarom drie, vier, vijf en zes wel?"
Ze voelt zich gedwongen te boosteren omdat anders haar QR-code vervalt. "Mensen laten zich gek maken en dingen opleggen. Ik heb corona gehad en ben gevaccineerd, een booster hoef ik gewoon niet."
Nieuwe richtlijn
Vandaag is de nieuwe richtlijn ingegaan. Het groene vinkje vervalt voortaan 270 dagen na de laatste vaccinatie of 180 dagen na de laatste besmetting. Deze nieuwe richtlijn geldt in de hele EU.
De eerste groep mensen die dit treft, heeft vóór 1 mei de laatste prik gekregen. Zij kunnen de horeca of culturele instellingen niet meer bezoeken met de QR-code. Met een negatieve testuitslag kan dit nog wel. Bij reizen naar andere EU-landen kunnen aanvullende eisen gelden, zoals een quarantaine of een verplichte coronatest.
Geen eigen keuze
Niet iedereen die zijn toegangsbewijs kwijtraakt, kan daar zelf iets aan doen. Sommige mensen hebben in het buitenland een coronabesmetting doorgemaakt die hier niet wordt erkend. Pieter Verbeek vertelde eerder aan RTL Nieuws dat hij corona kreeg terwijl hij in Londen was. Terug in Nederland belde Pieter de GGD. Een herstelbewijs werd geweigerd: een buitenlandse test telde niet.
Ook het vinkje van Ans Mose-Ortmans (56) vervalt binnenkort. Ze is allergisch voor verschillende soorten antibiotica. Ze haalde de eerste en de tweede vaccinatie bij haar huisarts. "Twee keer kreeg ik een heftige allergische reactie", vertelt Ans. Haar gezicht zwol op en ze kreeg een brok in haar keel. "De huisarts zette meteen een tegenspuit."

Nog geen booster
Een booster heeft ze nog niet omdat de huisarts die niet meer geeft. De GGD durft het niet aan vanwege de voorgaande allergische reacties. "De huisarts adviseerde me in het ziekenhuis anti-allergietesten te laten doen. Dat vond het ziekenhuis niet nodig, die geven me de booster en daarna waarschijnlijk weer een tegenspuit. Maar ik wacht nog steeds op de oproep voor de booster."
Ans woont in Zuid-Limburg. Ze doet haar boodschappen in Duitsland en gaat regelmatig op familiebezoek in België. "Mijn vinkje vervalt binnenkort en dan kan ik voorlopig nergens meer heen. Heel frustrerend."
Hoe staat het kabinet erin?
Het kabinet wil blijven werken met de coronatoegangsbewijzen. "We blijven 3G inzetten zolang het proportioneel is. Zodra het dat niet meer is, gaan we ervan af", zei zorgminister Ernst Kuipers gisteren nog. Vorige week kondigde het kabinet al aan dat 2G (gevaccineerd of genezen) in de ijskast zal gaan. Er is volgens de minister 'nu geen enkele intentie' om 2G in te voeren.
Donderdag stemt de Tweede Kamer over een motie om het 2G-wetsvoorstel helemaal in te trekken. Voor 3G (gevaccineerd, genezen of getest) is nog altijd wel een meerderheid in de Tweede Kamer. Een motie om de coronapas af te schaffen kreeg vorige week dinsdag steun van een derde van de Tweede Kamer. PVV, SP, PvdD, Forum, JA21, Denk, SGP, Groep van Haga, en BBB willen er per direct vanaf, maar de andere partijen niet.
Onderdeel van dossier
CoronaCheck-app