Kwetsbare groepen

Nationaal hitteplan treedt morgen in werking

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNationaal hitteplan treedt morgen in werking
RTL

Het Nationaal Hitteplan treedt morgen in werking, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het wordt de komende dagen ver boven de 30 graden. Dat is vooral voor ouderen gevaarlijk warm.

Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen.

De verwachte hitte kan volgens het RIVM verschillende kwetsbare groepen treffen. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kunnen door de hitte gezondheidsproblemen krijgen. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Uitdroging en hitteberoerte

Maar ook ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte liggen op de loer. "Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben", aldus het RIVM.

Ook anderen kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld mensen in een sociaal isolement, daklozen, en jonge kinderen. "Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer, zomersmog, hebben invloed op iedereen."

Tropische dagen en nachten op komst: 'Twee dagen flink afzien'
Lees ook

Tropische dagen en nachten op komst: 'Twee dagen flink afzien'

Tips voor de tropische dag

  • Drink voldoende water.
  • Hou je woning koel door zonwering en/of een ventilator of airco.
  • Vermijd lichamelijke inspanning, vooral 's middags en in de vroege avond.
  • Voorkom verbranding door de zon: smeer je goed in.

Uit onderzoek uit 2006 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat hogere temperaturen tot meer sterftegevallen leiden. Bij elke graad stijging van de gemiddelde temperatuur zijn er 31 extra doden per week.

Veel water, weinig inspanning

Naast het Hitteplan geldt er ook een smogwaarschuwing. "Zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht."

Geadviseerd wordt om voldoende water te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken.

Eerder maakten we deze video, waarin we uitleggen hoe het lichaam reageert op extreme hitte:

Lees meer over
RIVMNationaal hitteplanLink in bio