Rennen voor je leven

Bloedige aanval Hamas op festival: jongeren gedood en ontvoerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bloedige aanval Hamas op festival: jongeren gedood en ontvoerd
RTL

Wanhoop en onzekerheid over het lot van honderden festivalgangers die gisterochtend vroeg bij een muziekfestival in het zuiden van Israël waren. Gevreesd wordt dat zij door Palestijnse militanten zijn ontvoerd naar de Gazastrook, of erger. Op sociale media worden lijsten met vijfhonderd namen gedeeld van mensen die vermist zijn.

Urim, waar het festival in de buitenlucht plaatsvond, ligt zo'n dertig kilometer van de Gazastrook van waaruit Hamas opereert. Het was blinde paniek op het festivalterrein toen gisterochtend rond 6.30 uur de eerste raketten insloegen en Hamas-strijders met geweren om zich heen begonnen te schieten.

Blinde paniek

"Krankzinnig", noemt een aanwezige de chaos rond het festival, waar de Joodse feestdag Simchat Torah werd gevierd. "Het was blinde paniek van het één op het andere moment. Mensen op de vlucht werden zomaar neergeschoten."

Op social media verschenen deze beelden van festivalgangers die letterlijk moeten rennen voor hun leven, terwijl op de achtergrond geweerschoten klinken:

Angstaanjagende beelden: aanval Hamas op festival.

De Hamas-strijders kwamen zelfs vanuit de lucht. Een aanwezige op het festival filmde hoe gewapende paragliders vanuit de verte steeds dichterbij kwamen.

De filmer zal zich zich waarschijnlijk niet bewust zijn geweest van het naderende gevaar. Van paniek was er op het festivalterrein ook nog niets te merken. 

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden
Lees ook

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden

Een filmpje dat veelvuldig wordt gedeeld is dat van een bewusteloze vrouw die door Palestijnse militanten achterin een jeep werd meegenomen naar de Gazastrook. Het gaat om de 30-jarige Shani Louk, een Duits-Israëlische vrouw die ook aanwezig was op het festival in Urim.

Andere beelden laten zien hoe een andere jonge vrouw achterop een motor wordt ontvoerd. Ze smeekt de ontvoerders om haar leven. Op social media wordt ze Noa genoemd, ze zou 25 jaar oud zijn. Over haar lot is vooralsnog niets bekend.

Shani Louk
Shani Louk

Hulpverleners waren tot 's avonds laat in de weer met het evacueren van festivalgangers. Volgens The Times of Israel zouden tientallen lichamen van het festivalterrein zijn gehaald. 

Bezorgde ouders van jongeren die op het festival waren worden opgeroepen niet naar Urim te komen. In een filmpje dat verspreid wordt op sociale media vraagt de Duitstalige moeder van Shani Louk om informatie over de toestand van haar dochter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De aanval van Hamas kwam voor Israël als een verrassing. Het geweld heeft ongeveer 300 Israëliërs het leven gekost. Israël reageerde met een tegenaanval op Hamasdoelen op de Gazastrook: daar staat het dodental op 313.

Volgens het Israëlische leger is het hek tussen de Gazastrook en Israël op 29 plekken doorbroken. Deze locaties worden in de gaten gehouden en als daar Palestijnse militanten opduiken worden die vanuit de lucht aangevallen, aldus het leger.

Ongekend, noemt correspondent Olaf Koens de aanval van Hamas op Israël:

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictIsraël