Aanval op Gaza

'Grondoffensief komt er, maar eerst diplomatieke race tegen de klok'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP'Grondoffensief komt er, maar eerst diplomatieke race tegen de klok'
RTL

Het gevreesde Israëlische grondoffensief is ook vannacht niet begonnen, maar het lijkt een uitgemaakte zaak dat het er wel zal komen. De bombardementen op Gaza gingen overigens gewoon wel door.

Het lijkt erop dat het feit dat Hamasstrijders in Gaza veel gijzelaars in handen hebben, een complicerende factor voor het aanstaande grondoffensief is. Het zou volgens het Israëlische leger gaan om 199 gijzelaars, veel meer dan eerder werd gemeld. Als ze nog in leven zijn, zitten ze net als de Palestijnse bevolking vast in Gaza. 

Humanitaire corridor

Volgens Alex Krijger, expert geopolitieke crisissen, wordt er, voordat Israël het offensief begint, daarom eerst nog tijd genomen voor een 'diplomatieke race tegen de klok'. "Op een bepaald moment zal dat grondoffensief er zeker komen", zegt hij in het RTL Ontbijtnieuws.

"Dat zal enorme consequenties hebben voor de bevolking in Gaza. Ik denk dat er op dit moment toch wat ruimte wordt gegeven, met name aan de belangrijkste diplomatieke spelers, om een aantal dingen goed te regelen. Denk aan een humanitaire corridor, denk vooral aan de gijzelaars. Maar ook, en dat is meer op de achtergrond, wordt er overlegd om te voorkomen dat de situatie helemaal uit de hand loopt en dat je een regionale oorlog krijgt. Dus is het een diplomatieke race tegen de klok en ik denk dat de Israëliërs daar toch wat ruimte voor bieden."

Spanning loopt op: wat we weten over de militaire slagkracht van Israël en Hamas
Lees ook

Spanning loopt op: wat we weten over de militaire slagkracht van Israël en Hamas

'Hamas totaal ontmantelen'

Krijger vreest dat het grondoffensief, ondanks druk diplomatiek overleg, gewoonweg niet te stoppen ís. "Israël heeft heel erg duidelijk gemaakt dat het Hamas totaal wil ontmantelen. De militaire top, de politieke top, Hamas moet verdwijnen. Dat is na de vreselijke terreuraanslagen op zaterdag 7 oktober onmiskenbaar, maar de grote vraag is wat er daarna gaat gebeuren."

Volgens Krijger zijn er in dat verband allerlei bewegingen zichtbaar. "Ook bijvoorbeeld vanuit Amerika, president Biden die zegt dat het niet de bedoeling is dat Israël vervolgens Gaza weer gaat bezetten, want dan kom je geen steek verder. Het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt, vooral voor de bevolking in Gaza, maar het zou er weleens toe kunnen leiden dat je op termijn van die hele extreme groepering Hamas af bent en dat biedt weer ruimte aan de gematigde krachten in het land."

Op 7 oktober viel Hamas Israël binnen. Israël sloeg hard terug, en aan beide zijden zijn vele honderden doden te betreuren. Dit is een overzicht van wat er in een week gebeurd is in het bloedige conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlHamasDiplomatieIsraëlPalestijnse gebieden