'Voelen ons genaaid'

Studenten gooien dildo's om verhoging rente op studieschuld: 'Naai ze terug!'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Rood JongerenStudenten gooien dildo's om verhoging rente op studieschuld: 'Naai ze terug!'
RTL

Studenten hebben vanmiddag in Groningen het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekogeld met dildo's. Op die manier protesteren ze tegen de verhoging van de rente op studieschulden, die ruim vijf keer zo hoog wordt. "Als DUO ons naait, dan naaien wij hen terug!"

De rente op studieleningen staat nu nog op 0,46 procent, maar stijgt per januari 2024 naar 2,56 procent.

De ludieke bekogeling met de dildo's werd georganiseerd door de lokale socialistische jongerenorganisatie ROOD Groningen. Die organisatie is van mening dat 'de overheid zich niet aan haar beloften houdt', omdat bij de invoering van het leenstelsel nog werd beloofd dat de studieleningen 'gunstig zouden zijn'. "Er wordt keer op keer afbreuk gedaan aan de toegankelijkheid van het onderwijs", schrijft ROOD.

15 centimeter en een zuignap

De jongeren voelen zich naar eigen zeggen 'genaaid', en vinden deze actie daarom 'toepasselijk'. Er wordt ook opgeroepen naar het landelijke protest tegen de verhoging van de rente te komen in Den Haag, aanstaande woensdag.

Er werden vanmiddag dildo's uitgedeeld 'van ongeveer 15 centimeter lang' die een voor een tegen de pui van DUO gegooid werden. Omdat er zuignappen aan zitten, bleven sommige exemplaren aan de ruiten hangen.

Tabitha (25) baalt van rentestijging studieschuld: 'Wij móésten lenen'
Lees ook

Tabitha (25) baalt van rentestijging studieschuld: 'Wij móésten lenen'

"Studenten kunnen door de schuld een veel minder hoge hypotheek krijgen en dit wordt alleen maar lastiger met de hoge rente", zegt woordvoerder Maria Heeres van ROOD Groningen. "Het lijkt wel of je gestraft wordt voor leren."

De afgelopen acht jaar hadden studenten te maken met het leenstelsel. Dat kreeg vanaf de invoering veel kritiek, omdat afgestudeerden daardoor met een flinke schuld aan hun loopbaan moesten beginnen.

Studiebeurs in ere hersteld

Vorige maand keerde de studiefinanciering terug. Thuiswonende studenten krijgen 110,30 euro overgemaakt. Wie op kamers woont, kan rekenen op 439,20 euro per maand. Dat is inclusief een tijdelijke verhoging met 164,30 euro om de koopkracht van studenten te ondersteunen. Daar kan eventueel nog een aanvullende beurs bovenop komen, afhankelijk van de inkomens van ouders.

Als een student voortaan binnen tien jaar afstudeert, wordt de studiefinanciering omgezet in een gift.

Lees meer over
DUORoodStudiefinancieringStudieschuldGroningen