Minder geboortes

Nederland telt bijna 18 miljoen inwoners (maar bevolkingsgroei neemt af)

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Peter HilzNederland telt bijna 18 miljoen inwoners (maar bevolkingsgroei neemt af)
RTL

Er wonen inmiddels 17,9 miljoen mensen in Nederland. Dat zijn er 110.700 meer dan begin dit jaar, maar de bevolkingsgroei is flink afgenomen vergeleken met 2022. De reden? Er werden minder baby's geboren, er kwamen minder vluchtelingen vanuit Oekraïne naar Nederland en ook kwamen minder Nederlanders na een emigratie terug naar ons land.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat op basis van cijfers van begin oktober.

Minder Oekraïners

De bevolkingsgroei nam vooral af omdat er dit jaar minder Oekraïense vluchtelingen naar Nederland kwamen. In 2022 kwamen er in de eerste negen maanden van het jaar per saldo nog bijna 200.000 mensen bij.

Bevolking groeit alleen door immigratie, meer sterfte dan geboorte in 2022
Lees ook

Bevolking groeit alleen door immigratie, meer sterfte dan geboorte in 2022

Dat kwam vooral doordat toen veel meer Oekraïners op de vlucht sloegen voor het oorlogsgeweld van Rusland.

Bekende trends

Ook het lage aantal geboortes speelde mee. In de eerste negen maanden van 2023 werden zo'n 123.400 kinderen geboren. Dat waren er vorig jaar in dezelfde periode 3400 meer. Het aantal sterfgevallen lag met circa 124.300 licht hoger dan het aantal geboorten.

Dat zijn trends die al langer spelen: het aantal geboorten daalt al sinds 2010, terwijl de sterfte sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 relatief hoog ligt.

Lager migratiesaldo

Het aantal Nederlanders dat emigreert, is over de afgelopen jaren (exclusief 2020 en 2021 door de coronapandemie) constant gebleven, maar het aantal Nederlanders dat weer immigreert daalt sinds 2020. Daardoor is het zogenaamde migratiesaldo lager dan eerder.

Lees meer over
GeboorteBabyVluchtelingenOverbevolkingNederlandOekraïne