Oorlog tegen maatschappij

Rusland begint weer met grote luchtaanvallen: 'Om moreel Oekraïne te breken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPARusland begint weer met grote luchtaanvallen: 'Om moreel Oekraïne te breken'
RTL

Met de grootschalige 'aanval op de Oekraïense maatschappij' van vanochtend, hoopt Rusland het moreel van de belegerde bevolking te breken, zegt Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie. "Het is een totale oorlog tegen de maatschappij en opnieuw een schending van het oorlogsrecht."

De massale luchtaanval die Rusland vanochtend uitvoerde op Oekraïense steden, kwam niet onverwacht, zegt Osinga tegen RTL Nieuws. "Het was al bekend dat Rusland de munitievoorraad aan het opsparen was voor een offensief. Zo ging dat vorige winter ook, Rusland lanceerde toen eveneens een grootschalige aanval op de Oekraïense maatschappij. Vorig jaar was de aanval gericht op de energievoorzieningen. Nu zien we dat de wreedheden gewoon doorgaan, maar met beschietingen op de civiele infrastructuur."

Winkelcentrum en ziekenhuis geraakt

Rusland vuurde vanochtend zeker 122 raketten en 34 drones af op verschillende steden in Oekraïne. Onder andere hoofdstad Kyiv, Charkiv, Lviv en Dnipro werden bestookt. Het Oekraïense leger zegt dat hun luchtafweer 87 raketten en 27 drones uit de lucht heeft onderschept, maar het kon niet voorkomen dat onder andere een winkelcentrum en een ziekenhuis werden geraakt.

Beelden van de aanval zie je hier:

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Türk, meldt in een verklaring dat daarbij ten minste 23 burgers omkwamen en 134 anderen gewond raakten.

Volgens hoogleraar Osinga is 'stagnatie aan het front' de reden voor Poetin om de luchtaanvallen op te schroeven. "Afgelopen jaar is Rusland niet in staat geweest om daadwerkelijk doorbraken te forceren. Oekraïne is er weliswaar niet in geslaagd zelf terrein te heroveren, maar heeft wel de Russische opmars weten te weerstaan."

Steden of front beschermen?

Rusland hoopt met zulke aanvallen langzaam de voorraad munitie voor de afweersystemen aan te tasten, zegt Osinga. Bij schaarste komt Kyiv dan voor een dilemma te staan: zetten we die munitie in om het front te beschermen, of de steden? "Je kunt het waarschijnlijk niet allebei blijven doen. Zo hoopt Rusland op de lange termijn een overwicht te creëren aan het front in de lucht."

Ravage in hoofdstad Kyiv.© EPA
Ravage in hoofdstad Kyiv.

'Totale oorlog tegen maatschappij'

Tegelijk hoopt Poetin met zijn 'totale oorlog tegen de Oekraïense maatschappij' het moreel van de bevolking te breken. Dat zou president Zelensky moeten dwingen tot concessies, bijvoorbeeld het opgeven van de Donbas-regio in ruil voor vrede. "Maar dat zal niet gebeuren", zegt Osinga, "want zo'n 90 procent van de bevolking wijst een deal met Poetin resoluut van de hand."

Daarnaast hoopt Rusland dat de steun vanuit het Westen voor Oekraïne afbrokkelt. De kans daarop is aanwezig, want in Amerika blokkeert de Republikeinse Partij een steunpakket voor Oekraïne, en in Europa probeert de Hongaarse premier Orbán steun voor Oekraïne te saboteren.

In anderhalf jaar oorlog heeft Rusland ongeveer 7400 raketten en rond de 3900 drones op Oekraïne afgevuurd, zegt Osinga, en die hebben voor 'rond de 500 miljard euro' aan schade toegebracht. Er zijn al tienduizenden burgerdoden gevallen. "We zien nu dat er burgerdoelen bestookt worden, zoals een warenhuis en een ziekenhuis. Dit zijn civiele objecten, en daarmee is dit opnieuw een grove schending van het humanitair oorlogsrecht."

Hoe de oorlog zich verder zal ontwikkelen, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de voortdurende steun van het Westen. 2024 wordt hoe dan ook een 'jaar van consolidatie' aan beide kanten, verwacht de hoogleraar. "Oekraïne zal proberen te beletten dat Rusland terrein wint. In 2025, als de F16's door Oekraïne volledig in gebruik zijn genomen, kan Oekraïne misschien een sterkere vuist maken en terrein heroveren."

Strategie van terreur

De Russische aanval is veroordeeld door onder andere de VN en de EU. Buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie spreekt op berichtendienst X over een 'laffe en willekeurige aanval op scholen, een metrostation en een ziekenhuis'. Hij voegde toe dat de EU 'zolang als nodig is' achter Oekraïne blijft staan.

Ook meerdere Europese landen hebben al gereageerd op de aanval. De Britse premier Rishi Sunak zei dat de Russische leider Vladimir Poetin niet mag winnen en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verweet Rusland 'een strategie van terreur' te hanteren door burgerdoelen te bestoken.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne