'Recordaantal'

Oekraïne: Rusland lanceerde bij aanvallen 158 drones en raketten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAOekraïne: Rusland lanceerde bij aanvallen 158 drones en raketten
RTL

Volgens de Oekraïense regering heeft Rusland bij de aanvallen van vanochtend op diverse steden 158 drones en raketten ingezet. Bij de aanvallen zouden zeker twaalf doden en 75 gewonden zijn gevallen.

Oekraïne heeft naar eigen zeggen 27 drones en 87 raketten kunnen uitschakelen. Met de andere 44 heeft Rusland onder andere Kyiv, Lviv en Charkiv aangevallen. Volgens een Oekraïnse luchtmachtwoordvoerder gaat het om een recordaantal raketten, het begin van de oorlog niet meegerekend. In de eerste periode nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen, was er sprake van 'constante en onafgebroken' beschietingen. 

Op deze beelden is te zien hoe het er vandaag tijdens en na de aanvallen aan toeging in Oekraïne:

'Bijna ieder type wapen'

President Zelensky zegt dat Rusland bij de laatste aanvallen 'bijna ieder type wapen in zijn arsenaal' heeft ingezet. Onder andere een ziekenhuis en woongebouwen in Charkiv en een appartementengebouw en een metrostation dat door burgers wordt gebruikt als schuilplaats in Kyiv zouden zijn geraakt. In Lviv zouden zeker tien 'kamikazedrones' doelen hebben aangevallen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De grootschalige Russische aanvallen laten volgens de Oekraïense regering nog eens zien dat het land dringend internationale hulp nodig heeft. "We doen wat we kunnen om ons luchtschild te versterken. Maar de wereld moet zien dat we meer ondersteuning nodig hebben om deze terreur te stoppen", zei Andriy Jermak, een belangrijke medewerker van de president.

Steun Europa en VS

Twee dagen geleden heeft de VS het laatste geld uit een steunpakket voor Oekraïne toegezegd en ook steun van de EU is minder zeker nu Hongarije dwarsligt bij het goedkeuren van een nieuw miljardenpakket.

Verschillende regeringsleiders hebben via X gereageerd op de aanvallen. Premier Mark Rutte schrijft onder andere: "Opnieuw maakt Rusland veel burgerslachtoffers. Rusland stopt niet. Het enige juiste antwoord hierop: Oekraïne financieel en militair blijven steunen om zich te verdedigen tegen deze voortdurende Russische agressie."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Britse premier Rishi Sunak schrijft op X: "Deze grootschalige aanvallen op Oekraïense steden laten zien dat Poetin zich door niets zal laten weerhouden bij het uitroeien van vrijheid en democratie. We laten hem niet winnen. We moeten Oekraïne blijven steunen. Zo lang als nodig is." De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, zegt dat de EU 'zolang als nodig is' achter Oekraïne blijft staan. Hij spreekt over een 'laffe en willekeurige aanval op scholen, een metrostation en een ziekenhuis', die levens heeft gekost.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne roept na de aanvallen op tot meer steun. Ze deelt via sociale media een foto van de luchtalarmen op een telefoon. "Dit is wat Oekraïners vanochtend op hun telefoon zien. En daardoor zitten nu miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in schuilkelders terwijl de Russen raketten afvuren op doelen in het hele land." Ze schrijft dat Oekraïne direct financiële steun nodig heeft om het gevecht tegen Rusland in 2024 te kunnen voortzetten.

Oekraïense steden getroffen door grootschalige Russische luchtaanvallen
Lees ook

Oekraïense steden getroffen door grootschalige Russische luchtaanvallen

Rusland: 'Alle doelen geraakt'

De Russische strijdkrachten schrijven in een dagelijkse update dat tussen 23 december en vandaag veel aanvallen zijn uitgevoerd, waaronder een 'enorme' aanval. "Alle doelen zijn getroffen", schrijven ze. Volgens Rusland waren de aanvallen gericht tegen militaire infrastructuur van de Oekraïners. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne