Na dood Hamasleider

Hezbollah slaat terug na droneaanval: '62 raketten op Israël afgevuurd'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Xinhua / Bilal JawichHezbollah slaat terug na droneaanval: '62 raketten op Israël afgevuurd'
RTL

De radicale sjiitische Hezbollahbeweging heeft vanochtend een flinke raketaanval op Israël uitgevoerd. Deze was vooral gericht op een belangrijke legerbasis, als vergelding voor de droneaanval op Beiroet eerder deze week. "Een spannend en gevaarlijk moment", zegt correspondent Pepijn Nagtzaam. 

Volgens Hezbollah gaat het om 62 raketten. Daarvan zijn er ongeveer 40 op een Israëlische legerbasis terechtgekomen, meldt het Israëlische tv-station Channel 13. Waar de rest van de raketten is geland, is onbekend.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Dat is ook niet zo gek, want het hele gebied is al weken geleden geëvacueerd. Alle burgers zitten in hotels in het zuiden van Israël.

We maakten er enkele weken geleden de volgende reportage (de tekst gaat verder onder de video):

De raketten werden tegelijkertijd afgevuurd vanuit Libanon op het noorden van Israël. Daar is in de afgelopen maanden al flink over en weer geschoten, maar niet zo hevig en met zo'n zwaar geschut als nu, vertelt Nagtzaam. 

Vergeldingsaanval

Het belangrijkste doelwit van de aanval, de legerbasis op de berg Meron, is niet toevallig gekozen, zegt Nagtzaam. Vanuit deze basis wordt de Israëlische luchtmacht aangestuurd, en is vermoedelijk ook de droneaanval op Beiroet eerder deze week gecoördineerd. Na die aanval kondigde Hezbollah al aan dat deze 'niet zonder vergelding kan blijven' en dat het 'een vinger aan de trekker' zou houden

Dit is Saleh Al Arouri, het Hamas-kopstuk dat werd gedood in Beiroet
Lees ook

Dit is Saleh Al Arouri, het Hamas-kopstuk dat werd gedood in Beiroet

Bij de droneaanval - die ontkend noch bevestigd is door Israël - werd een belangrijke Hamasleider gedood. Het ging om Saleh Al Arouri, die fungeerde als ambassadeur van de beweging bij Hezbollah, dat Hamas steunt. 

Gevaarlijk moment

Hoe heftig de impact van de aanval is, valt nog moeilijk in te schatten. "Er wordt hard teruggeschoten op de locaties waarvandaan deze raketten zijn afgevuurd", vertelt Nagtzaam. En Hezbollah heeft ook gehint dat er nog meer aankomt, voegt hij toe. 

"Een spannend en gevaarlijk moment", zegt hij. "Hoe gaat Israël nu terugslaan? En hoe gaat Hezbollah daar weer op reageren? Voor je het weet zijn beide partijen hard aan het schieten." Het Israëlische leger is sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober fel in gevecht met de Palestijnse organisatie in Gaza. 

Lees meer over
HezbollahHamasOorlog tussen Hamas en Israël