Castratie dreigt voor verkrachters van kinderen in Madagaskar
Wie zich in Madagaskar schuldig maakt aan verkrachting van een minderjarige, kan voortaan voor straf gecastreerd worden. Het parlement van de eilandstaat heeft een wet met die strekking aangenomen. De castratie kan chemisch en in sommige gevallen ook chirurgisch worden uitgevoerd.
Volgens berichtgeving van persbureau AP hebben internationale mensenrechtenorganisaties veel kritiek op het besluit. Maar in Madagaskar zelf is er ook veel steun voor. Er zou in het land 'een verkrachtingscultuur' heersen die alleen met zware straffen te stoppen is.
Madagaskar, dat ten oosten van zuidelijk Afrika in de Indische Oceaan ligt, telt 28 miljoen inwoners. De wet moet eerst nog goedgekeurd worden door het constitutionele hof, voordat hij door president Andry Rajoelina getekend kan worden.
In het belang van het volk
Volgens minister van Justitie Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa is de maatregel nodig vanwege een toename van verkrachtingen van kinderen. In 2023 werden er nog 600 gevallen geregistreerd, en in januari van dit jaar stond de teller al op 133. "Madagaskar is een soeverein land en heeft het recht zijn wetten aan te passen aan de omstandigheden om het belang van de bevolking te dienen. De huidige sancties zijn niet streng genoeg om daders tegen te houden."
Daders die schuldig worden bevonden aan het verkrachten van een kind jonger dan 10 worden altijd chirurgisch gecastreerd, volgens de wet. Gaat het om een kind van 10 tot 13, dan verschilt het per geval of een dader chirurgisch of chemisch gecastreerd worden. Is het kind tussen 14 en 17 jaar, dan volgt chemische castratie.
Hoe jonger het kind, hoe zwaarder de straf
Daarnaast wordt ook de duur van de celstraf verlengd: rechters kunnen voor het misdrijf voortaan levenslang opleggen. "We willen kinderen beschermen. Hoe jonger het kind, hoe zwaarder de straf", zei Randriamanantenasoa.
Chemische castratie is in principe tijdelijk. Het gebeurt door medicijnen toe te dienen die het libido platleggen. Stopt het toedienen van de medicijnen, dan stopt ook het effect ervan. Deze straf wordt soms ook opgelegd in enkele Amerikaanse staten, zoals Californië en Florida.
Mensenrechtengroep Amnesty International noemt de maatregel 'onmenselijk en vernederend'. De wet zou zich moeten inzetten om slachtoffers beter te beschermen, zei Nciko wa Nciko van de lokale Amnesty-afdeling. "Er is een gebrek aan vertrouwen in justitie, vanwege corruptie. Daarnaast zijn wraakacties tegen slachtoffers aan de orde van de dag. De wet doet hier niets tegen."
Maar voorstanders zijn er ook, zoals Jessica Lolonirina Nivoseheno van de lokale actiegroep Women Break the Silence. "Er heerst een verkrachtingscultuur in Madagaskar. Seksueel geweld dreigt te normaliseren. Deze wet is vooruitgang, een zware straf kan potentiële daders afschrikken om iemand te verkrachten."