Lichaam opgeëist

Woordvoerder Navalny bevestigt zijn dood: 'Aleksej is vermoord'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAWoordvoerder Navalny bevestigt zijn dood: 'Aleksej is vermoord'
RTL

De dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is officieel bevestigd door zijn woordvoerder Kira Jarmysj. Ze zegt op het sociale netwerk X dat hij is vermoord en dat hij gistermiddag om 14.17 uur (lokale tijd) is gestorven.

Tot nu toe was de dood van Navalny nog niet officieel bevestigd. Persbureau Reuters was gisteren de eerste die meldde dat hij was overleden. Yarmysh zegt dat de moeder van Navalny bericht heeft gehad waarin staat dat hij is overleden.

Honderden Russen aangehouden na leggen bloemen voor Navalny
Lees ook

Honderden Russen aangehouden na leggen bloemen voor Navalny

"Volgens een medewerker van de strafkolonie is zijn lichaam overgebracht naar Salechard. Daar is het meegenomen door onderzoekers, die 'onderzoek' op hem uitvoeren", schrijft Jarmysj op X. "We eisen dat zijn lichaam onmiddellijk wordt overgedragen aan zijn familie."

Een medewerker van het enige mortuarium in Salechard zegt tegen persbureau Reuters dat het lichaam daar niet is. Jarmysj zegt inmiddels ook te hebben begrepen dat het lichaam niet in het mortuarium is.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Jarmysj zegt dat de advocaat van Navalny te horen heeft gekregen dat de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Er is een tweede onderzoek op het lichaam van Navalny uitgevoerd en de resultaten daarvan zijn 'naar verluidt' volgende week beschikbaar, meldt ze op X.

De 47-jarige Navalny zat een gevangenisstraf van meer dan dertig jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de poolcirkel. Daar overleed hij gisteren. Navalny was een populaire oppositiefiguur in Rusland en was de meest vooraanstaande tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Navalny kreeg de gevangenisstraf onder andere omdat hij werd beschuldigd van het oprichten van een extremistische groepering. Voor zijn opsluiting werd Navalny in 2020 vergiftigd, maar dat overleefde hij.

Bloemen weggehaald

Protesten na de dood van Aleksej Navalny worden in Rusland de kop ingedrukt. In verschillende steden zijn in totaal meer dan 100 mensen gearresteerd. In Moskou werden bloemen die voor hem vlakbij het Kremlin werden gelegd, weggehaald:

In Moskou werden bloemen weggehaald.

"In een dictatuur worden niet alleen politieke tegenstanders vermoord, er zijn ook altijd de honderden politieagenten, ambtenaren en andere criminelen die de kaarsjes uitblazen, de bloemen wegschoppen en de mensen die een laatste eer bewijzen in de boeien slaan", schrijft Olaf Koens op X. Hij was jarenlang correspondent voor RTL Nieuws in het land.

Lees meer over
Aleksej NavalnyRusland