'Einde niet in zicht'

Horror in door oorlog verscheurd Soedan: parade met afgehakte hoofden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHorror in door oorlog verscheurd Soedan: parade met afgehakte hoofden
RTL

Een onlangs verschenen VN-rapport bewijst hoe in het Afrikaanse land Soedan op grote schaal verkrachtingen, moorden en mishandelingen plaatsvinden. Het land wordt sinds tien maanden verscheurd door een burgeroorlog. Beide strijdende partijen plegen daarbij gruwelijke misdaden, blijkt uit nieuwe gedetailleerde getuigenissen.

Een van de horrorverhalen, inmiddels geverifieerd door de Verenigde Naties, draait om een video die twee weken geleden verscheen op sociale media. Daarop is te zien hoe militairen van het Soedanese leger door de straten paraderen met meerdere afgehakte hoofden.

De slachtoffers zijn volgens de VN studenten. Het Soedanese leger zegt inmiddels een onderzoek te hebben ingesteld.

Via #EyesonSudan roepen Soedanese influencers op: 'Vergeet ons conflict niet!'
Lees ook

Via #EyesonSudan roepen Soedanese influencers op: 'Vergeet ons conflict niet!'

Correspondent Sophie van Leeuwen: 'Wanhoop neemt toe'

Burgers in Soedan worden steeds wanhopiger, zegt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. "Miljoenen onschuldige mensen kunnen geen kant op. Ze hebben hun huizen verlaten op de vlucht voor extreem geweld. Als ze geluk hebben, vinden ze onderdak bij familie of in een vluchtelingenkamp. Als ze pech hebben worden ze vermoord, zoals de studenten in de video. Na bijna een jaar oorlog, is er geen uitzicht op vrede en dreigt een ernstige hongersnood.

Dit soort rapporten geven een inkijkje in een uitzichtloze oorlog, waar media nauwelijks toegang toe hebben."

De VN sprak voor het onderzoek in totaal met ruim 300 slachtoffers en getuigen, en analyseerde foto's, video's en satellietbeelden.

Machtsstrijd geëscaleerd

Het is één van de meest gedetailleerde rapporten tot nu toe en onderschrijft het beeld dat de afgelopen maanden al ontstond: dat de oorlog in Soedan een strijd is waarbij beide partijen oorlogsmisdaden plegen en waarbij al duizenden burgerslachtoffers vielen. Het geweld en de groeiende hongersnood zorgden daarnaast al voor ruim acht miljoen vluchtelingen.

De oorlog in Soedan brak in april vorig jaar uit, nadat een strijd om de macht escaleerde tussen het Soedanese leger, en de RSF (Rapid Support Forces). Beide partijen beschikken over veel eigen materieel en deinzen er niet voor terug om dat op grote schaal in te zetten.

"Het einde is nog niet in zicht", concludeert de VN-commissaris voor mensenrechten, Volker Türk. "De wapens moeten zwijgen, en burgers moeten beschermd worden."

De afgelopen maanden kwamen onder meer tientallen burgers om het leven, tijdens bombardementen op een markt en een busstation. Ook werden in de plaatsen Morni en Ardamata in de regio Darfur zeker 87 lichamen gevonden in een massagraf. Verder staat in het rapport het verhaal van een vrouw die werd meegenomen door de paramilitaire organisatie RSF en door soldaten 35 dagen lang werd verkracht.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VNOorlogsmisdadenSoedan