'Wil niet meer zonder'

Zorgelozer leven voor diabetespatiënten dankzij Nederlandse kunstalvleesklier

Door Romy van Peij / Nils de Lange··Aangepast:
© ANP / Vincent JanninkZorgelozer leven voor diabetespatiënten dankzij Nederlandse kunstalvleesklier
RTL

Een in Nederland ontwikkelde kunstmatige alvleesklier, die diabetespatiënten veel werk en zorgen uit handen neemt, is voor het eerst een jaar lang in thuissituaties getest op patiënten. Artsen, onderzoekers en patiënten zijn positief: "De resultaten zijn indrukwekkend."

De kunstalvleesklier Inreda AP is bedoeld voor patiënten met diabetes type 1. Daarvan zijn er in Nederland zo'n honderdduizend. Het is een apparaatje dat aan de broekriem hangt, en dat reageert op verandering van de bloedsuikerspiegel.

De waarden van gebruikers zijn veel stabieler, waardoor de kans op complicaties afneemt. Patiënten hoeven dankzij de kunstalvleesklier niet meer zelf rekening te houden met hun bloedsuiker voor het eten of sporten. En dat scheelt een hoop, merkte ook Jolanda Prins, één van de patiënten die het apparaat afgelopen jaar testte.

'Niet meer zonder'

'Ik wil niet meer zonder de kunstalvleesklier", zegt Jolanda. "Dankzij dit apparaat hoef ik niet meer de hele dag bezig te zijn met mijn bloedglucosewaarden. Het apparaat doet dit namelijk vanzelf."

Koper in sokken moet amputaties bij diabetespatiënten voorkomen
Lees ook

Koper in sokken moet amputaties bij diabetespatiënten voorkomen

Bij patiënten met diabetes type 1, zoals Jolanda, maakt de alvleesklier geen insuline aan, waardoor glucose niet in de lichaamscellen wordt opgenomen, maar in het bloed blijft. Daardoor kan de bloedsuikerspiegel te hoog worden, met vervelende gevolgen. De kunstalvleesklier dient automatisch insuline en glucagon toe als dat nodig is. Dat het apparaat ook glucagon - het hormoon dat het glucosegehalte in het bloed verhoogt - toedient maakt het uniek.

Het apparaat zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt, legt Jolanda uit. "Een slang is de insulinetoevoer, via de andere krijg ik glucagon toegediend. Als mijn bloedsuikers heel hard naar beneden gaan, krijg ik glucagon toegediend" zegt ze. "En gaan mijn bloedsuikers omhoog, dan krijg ik insuline."

Geeft veel rust

Het nieuwe hulpmiddel geeft Jolanda veel rust. "Normaal gesproken was ik constant bezig met het in de gaten houden van de bloedglucosewaarden en nadenken wat ik ging doen", zegt ze. "Ging ik bijvoorbeeld sporten of even naar de winkel fietsen, of had ik stress, dan konden mijn bloedsuikerwaarden snel dalen of stijgen."

Ook eten is een stuk makkelijker geworden. "Dat moest ik constant in de gaten houden. Voordat ik kon eten, moest ik de koolhydraten uitrekenen en dit invoeren op de insulinepomp. De pomp gaf vervolgens in kleine hoeveelheden insuline af. Als ik nu ga eten, maakt het niet uit hoeveel koolhydraten ik binnenkrijg, want de kunstalvleesklier zorgt dat mijn bloedglucosewaarden in balans zijn."

Ontwikkeld in Overijssel

De kunstalvleesklier is ontwikkeld door Inreda Diabetic uit het Overijsselse Goor. Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie bij Het Diabetesfonds, is enthousiast over de testresultaten.

"Onze missie is 'iedereen vrij van diabetes'", zegt Vandeberg.  "Hiervoor financieren we onderzoek om een beter leven mogelijk te maken, met minder complicaties. De kunstmatige alvleesklier is een geweldige technologische oplossing van Nederlandse bodem om mensen met diabetes type 1 dagelijks te ontzorgen."

Zo ziet de kunstalvleesklier eruit.© ANP
Zo ziet de kunstalvleesklier eruit.

Vandenberg hoopt dat het apparaat snel breed ingezet kan worden: "Hoe meer mensen hier gebruik van kunnen maken, hoe beter."

Indrukwekkend

Arianne van Bon, arts-onderzoeker bij ziekenhuis Rijnstate, is eveneens onder de indruk van de resultaten van de test met de kunstalvleesklier. "De resultaten zijn indrukwekkend. De bloedsuikerwaarden zijn met de kunstalvleesklier veel stabieler", zegt ze.

Behalve de stabielere bloedsuikerwaarde, werden bij vrijwel alle patiënten in de test, 75 in totaal, de belangrijkste behandeldoelen behaald, én verbeterde de levenskwaliteit aanzienlijk.

"Als die behandeldoelen worden bereikt, is de kans op hypers en hypo's veel minder, en voel je je veel prettiger", zegt Van Bon "Als je een lage bloedsuiker hebt, dan heb je een hypo. Je kan onder andere hoofdpijn krijgen, hartkloppingen en duizelig zijn. Zit je te hoog? Dan heb je een hyper. Je kan dan heel vermoeid zijn, je futloos voelen wazig zien of misselijk zijn."

Hypo's en hypers

De kunstalvleesklier verkleint de kans op hypers en hypo's dus, en dat is ook op de lange termijn goed. "Te veel hypo's en hypers kunnen op den duur problemen in je lichaam veroorzaken zoals schade aan ogen, voeten en hart- en bloedvaten", aldus Van Bon. "De kans op complicaties is aanzienlijk minder als je bloedsuikers beter in balans zijn."

Voor Jolanda Prins is de Inreda AP een wereld van verschil. "Ik heb veel meer rust in mijn hoofd. Bovendien heb ik veel meer energie", zegt ze. "Vroeger ging ik van hypo naar hyper en andersom. Ik kom nu nog weleens in een hypo terecht, als mijn suikers te snel dalen. Maar veel minder vaak dan voorheen. Ik durf ook weer meer dingen. Zo speel ik mee in een musical. Dat zou ik eerder niet gedurfd hebben."

Lees meer over
Diabetes FondsDiabetes