Palestijnse bronnen melden meer

WHO: zeker tien kinderen Gaza dood door hongersnood

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AnadoluWHO: zeker tien kinderen Gaza dood door hongersnood
RTL

Zeker tien Palestijnse kinderen zijn inmiddels dood door hongersnood in Gaza. Dat zegt de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, naar aanleiding van een bezoek van de organisatie aan het gebied.

In een post op X heeft Ghebreyesus het over 'akelige bevindingen' in het noorden van de Gazastrook. Naast de tien dode kinderen is er sprake van ernstige ondervoeding, zijn er flinke tekorten aan brandstof en voedsel en zijn ziekenhuizen beschadigd, schrijft hij verder.

De WHO bezocht de Gazastrook afgelopen weekend. Het was pas het eerste bezoek sinds eind oktober, al zegt de organisatie te proberen om vaker in het gebied te komen.

Palestijns gezondheidsministerie: meer dan 30.000 doden in Gaza
Lees ook

Palestijns gezondheidsministerie: meer dan 30.000 doden in Gaza

Waar de WHO spreekt over zeker tien dode Palestijnse kinderen, zijn het er volgens de Palestijnse autoriteiten meer. Het Palestijnse gezondheidsministerie benoemde afgelopen weekend dat er vijftien kinderen door de hongersnood om het leven zijn gekomen. Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat daar gisteren een zestiende kind bij is gekomen.

De VN waarschuwde eerder al dat hongersnood op deze manier onvermijdelijk is. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde in januari onder andere dat Israël meer hulp de Gazastrook binnen moest laten. Volgens meerdere mensenrechtenorganisaties verzuimt het land in die plicht. 

Ernstige ondervoeding

Ook Unicef, de VN-organisatie voor kinderen, heeft zich uitgelaten over de situatie in de Gazastrook. Volgens de organisatie is 1 op de 6 kinderen onder de 2 jaar in het noorden van Gaza ernstig ondervoed. Voor diezelfde groep kinderen is dat in het zuiden 1 op de 20. 

Over de dode kinderen schrijft Unicef: "Deze tragische sterfgevallen zijn door de mens veroorzaakt, vielen te voorspellen en waren volledig te voorkomen. De dode kinderen waar we voor vreesden zijn er nu. En de kans is groot dat het er nog veel meer worden als de oorlog niet snel stopt."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben inmiddels via de lucht hulpgoederen gedropt. Al helpt dat weinig, benoemen kenners. Het is niet genoeg en het zou ook niet altijd op de juiste plek terechtkomen.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober in Israël zijn door de Israëlische agressie in de Gazastrook al ruim 30.000 mensen gedood, zo meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. 

In dit ziekenhuis liggen baby's met drie of vier tegelijk in couveuses. Het ziekenhuis in Gaza is overvol, doordat veel andere ziekenhuizen zijn gebombardeerd of gesloten als gevolg van Israëlische agressie.
Lees meer over
HongersnoodIsraëlisch-Palestijns conflictPalestijnse gebiedenIsraël