Nieuw voorstel

'Hamas wil alle gijzelaars vrijlaten, in ruil voor Israëlische terugtrekking uit Gaza'

Door RTL Nieuws / Reuters··Aangepast:
© AFP'Hamas wil alle gijzelaars vrijlaten, in ruil voor Israëlische terugtrekking uit Gaza'
RTL

Hamas heeft een nieuw voorstel gedaan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Daarin staat dat de gijzelaars in twee fasen worden vrijgelaten. In ruil daarvoor wil Hamas de bevrijding van Palestijnse gevangenen en terugtrekking van Israël uit de Gazastrook.

Dat schrijft persbureau Reuters, dat het voorstel heeft ingezien.

Vrouwen, kinderen, ouderen en zieken

In de eerste fase wil Hamas vrouwen, kinderen, ouderen en zieke gijzelaars vrijlaten in ruil voor 700 tot 1000 Palestijnse gevangenen, van wie een deel een levenslange gevangenisstraf uitzit in Israël. 

Als dit deel van de deal rond is, dan zegt Hamas een datum voor een permanent staat-het-vuren en de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook te willen afspreken. Dan worden ook de overige gegijzelden vrijgelaten. Gaza krijgt in dat voorstel de benodigde hulp voor de inwoners en de ontheemde Gazanen kunnen terugkeren naar hun huizen.

Hoe vrouwen in Gaza extra hard worden geraakt in oorlog met Israël
Lees ook

Hoe vrouwen in Gaza extra hard worden geraakt in oorlog met Israël

Israël ziet vooralsnog weinig in het plan. Een medewerker van premier Benjamin Netanyahu zegt dat het voorstel gebaseerd is op 'onrealistische eisen'.

'Eerst Hamas uitschakelen'

In februari werd een uitruil van gevangenen en gegijzelden voorgesteld met eenzelfde verhouding tussen Israëliërs en Palestijnen, in combinatie met een 40-daagse gevechtspauze. Dat plan werd ook door Israël verworpen, met als verklaring dat het land niet van plan is om te stoppen met de oorlog voordat Hamas volledig is uitgeschakeld. Hamas eist dat een einde aan de oorlog in Gaza onderdeel uitmaakt van het akkoord. 

Inmiddels dreigt volgens de VN voor minstens 576.000 inwoners van Gaza hongersnood. De wereldwijde druk op Israël om meer hulp toe te staan in de Gazastrook groeit. Sinds de oorlog een half jaar geleden uitbrak zijn er volgens de officiële cijfers meer dan 31.000 Palestijnen omgekomen en 71.500 gewond geraakt door Israëlische aanvallen. Gisteren vielen nog tientallen slachtoffers bij aanvallen op een plek waar voedselhulp werd geboden in de Gazastrook.

Hoe de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza verlopen, leggen we uit in deze video.
Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël