Nieuwe technieken

Slachtoffer WOII na bijna 82 jaar geïdentificeerd

·Aangepast:
© Editorial / Marcel KrijgsmanSlachtoffer WOII na bijna 82 jaar geïdentificeerd
RTL

Een onbekend oorlogsslachtoffer, begraven op het Nationaal Ereveld Loenen, is na bijna 82 jaar geïdentificeerd, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om Petrus Albertus van Dieren.

Hij pleegde samen met anderen een overval op een distributiekantoor in Amsterdam, waarna hij op 24 juli 1942 door de Duitsers werd geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte in Den Haag.

Zijn stoffelijke resten werden na de oorlog gevonden in een massagraf op de Waalsdorpervlakte. Identificatie was toen niet mogelijk, waarna hij werd begraven op het Nationaal Ereveld Loenen.

'Opa Piet', de stille oorlogsheld van de Waalsdorpervlakte – zijn familie wist 75 jaar van niets
Lees ook

'Opa Piet', de stille oorlogsheld van de Waalsdorpervlakte – zijn familie wist 75 jaar van niets

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) achterhaalde zijn identiteit dankzij DNA van een nabestaande. Het BIDKL begon in 2018 samen met de Oorlogsgravenstichting, het NFI en het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) een project om de zogenoemde 'honderd van Loenen' te identificeren. 

Op het ereveld liggen 103 onbekenden begraven. Het doel van het project is hun alsnog een naam te geven. Nabestaanden van nog niet geïdentificeerde oorlogsslachtoffers kunnen zich via een formulier melden bij het BIDKL.

In het duingebied bij Den Haag zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen vermoord door Nazi-Duitsland.
Lees meer over
Tweede WereldoorlogLoenen (Apeldoorn)