Twee derde minder hulp

Humanitaire hulp aan Gaza enorm gedaald sinds offensief Rafah

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Anadolu / Ashraf AmraHumanitaire hulp aan Gaza enorm gedaald sinds offensief Rafah
RTL

De hoeveelheid humanitaire hulp die de Gazastrook binnenkomt is met twee derde gedaald sinds Israël deze maand met het offensief in Rafah begon. "De hoeveelheid voedsel en andere hulp die Gaza binnenkomt, die toch al onvoldoende is om aan de stijgende behoeften te voldoen, is sinds 7 mei verder gekrompen", geeft VN-hulporganisatie OCHA aan.

En dat heeft een duidelijke reden: sinds 7 mei mogen VN-hulpverleners de Gazastrook niet meer binnen via de grensovergang bij Rafah. Vanaf die datum tot afgelopen dinsdag 28 mei kwamen iedere dag nog gemiddeld 58 hulpvrachtwagens Gaza in. 

Een flink verschil met hiervoor, toen 176 hulpvrachtwagens per dag de grens overstaken. Een daling van 67 procent, aldus OCHA.

Waarschuwing hongersnood

De hulp die Gaza binnenkomt gaat hiermee van weinig naar nog minder. De VN geeft al maanden aan dat er minstens 500 vrachtwagens per dag met hulp- en commerciële goederen Gaza binnen moeten komen, om alle Palestijnen van genoeg voedsel en producten te voorzien. 

Ook OCHA en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben al meermaals gewaarschuwd voor hongersnood in Gaza.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza is de hulp voor 2,3 miljoen Palestijnen voornamelijk binnengekomen via twee grensovergangen in het zuiden van Gaza: bij Rafah vanuit Egypte en bij Kerem Shalom vanuit Israël. Die leveringen werden verstoord toen Israël zijn militaire operaties in Rafah opvoerde.

Israël zal offensief Rafah waarschijnlijk niet staken, toch is uitspraak ICJ belangrijk
Lees ook

Israël zal offensief Rafah waarschijnlijk niet staken, toch is uitspraak ICJ belangrijk

Lees meer over
VNIsraëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraël