Zonnepaneeleigenaren blij

Gemengde reacties op blijven saldering: van 'gemiste kans' tot blijdschap

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGemengde reacties op blijven saldering: van 'gemiste kans' tot blijdschap
RTL

Blijdschap bij de Consumentenbond over het voortbestaan van de salderingsregeling voor zonnestroom. De Eerste Kamer stemde vandaag tegen afbouwen van de gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen. Energiebedrijf Vattenfall had juist liever een andere uitkomst gezien.

Afbouwen op de manier die was voorgesteld, zou volgens de Consumentenbond 'een rem op de energietransitie hebben betekend'.

"Gelukkig heeft een meerderheid ingezien dat er eerst een solide alternatief moet liggen, dat voldoende zekerheid en vertrouwen geeft aan huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee om zonnepanelen aan te schaffen", reageert de Consumentenbond. "Juist nu voor hen zonnepanelen binnen bereik kwamen, dreigde hen de pas afgesneden te worden."

Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig
Lees ook

Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig

Energieleverancier Vattenfall zegt het plaatsen van zonnepanelen op daken toe te juichen, 'maar de bijna 2,6 miljoen zonnepaneelbezitters in Nederland verbruiken op dit moment slechts een kwart van de zelf opgewekte zonnestroom in het eigen huis'.

Klanten zonder zonnepanelen betalen de rekening

"Het terugleveren kost steeds meer geld omdat op momenten dat de zonnestroom wordt teruggeleverd de waarde veel lager is - op sommige momenten zelfs negatief - dan de geleverde stroom, terwijl deze met salderen wel met elkaar verrekend worden." Die kosten worden vooral gedragen door klanten zonder zonnepanelen, legt Vattenfall uit.

Volgens het energiebedrijf kan het afbouwen van de saldering juist een stimulans zijn voor zonnepaneeleigenaren om de eigen opgewekte zonnestroom zelf te verbruiken.

Brancheorganisaties Netbeheer Nederland spreekt van een 'gemiste kans'. "Door de regeling te houden zoals die nu is, accepteert de Eerste Kamer dat de elektriciteitsnetten onnodig te zwaar worden belast als de zon schijnt. Het was veel slimmer geweest om de regeling om te vormen naar een maatregel die eigen gebruik van eigen zonnestroom beloont."

Belangenvereniging Eigen Huis: beter plan is nodig

Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat de salderingsregeling voorlopig blijft. De belangenclub voor huizenbezitters wil dat gegarandeerd blijft dat zonnepanelen in zeven jaar terugverdiend kunnen worden en vindt dat er een beter plan gemaakt moet worden. 

De VEH benadrukt ook niet tegen de afbouw van de salderingsregeling 'an sich' te zijn, maar vindt dat er voor consumenten meer zekerheid moet zijn over bijvoorbeeld de terugverdientijd van zonnepanelen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Rob JettenConsumentenbondVattenfallVereniging Eigen HuisZonnepaneelEnergietransitieEnergie