Woning van 255.000 euro

Huisbaas laat woningen na aan haar huurders, Bram (33) kan het nog niet geloven

Door Tjeerd Wiersma··Aangepast:
© PrivébeeldHuisbaas laat woningen na aan haar huurders, Bram (33) kan het nog niet geloven
RTL

Bram wist niet wat hem overkwam toen op een ochtend begin mei de telefoon ging. "De huurwoning waar je woont, is binnenkort van jou", klonk het. Zijn huisbaas, een vrouw van 87, liet de woning na haar dood aan hem na. Ze bezat zestien huizen en dus is Bram niet de enige geluksvogel. "Ik krijg appjes van andere huurders die ook een huis erven."

Het begon allemaal met een telefoontje dat Bram Brekelmans (33) kreeg van de bewindvoerder van zijn huisbaas. Zij was aangewezen om na haar dood het testament uit te voeren. Ze liet Bram weten dat de eengezinswoning in Vaals (Zuid-Limburg) waar hij met zijn twee kinderen woont, binnenkort van hem is. 

'Te mooi om waar te zijn'

"In eerste instantie denk je: dit kan niet", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik vind soms dat ik nog te rustig reageer voor het feit dat ik gewoon een huis krijg." 

Bram erft namelijk het huis van zijn huisbaas, een 87-jarige vrouw die begin dit jaar overleed. "Ik had haar maar één keer gezien en kende haar helemaal niet. Ik maakte alleen maar elke maand huur naar haar over", zegt Bram. "Je denkt toch: hoe kan dit. Het is veel te mooi om waar te zijn." 

De woning die Bram erft.© Google Maps
De woning die Bram erft.

De woning waar het om gaat, kocht Bram acht jaar geleden met zijn toenmalige vrouw. Ruim vier jaar geleden gingen de twee uit elkaar. Ze zetten het huis noodgedwongen te koop. "Via via kwam ik in contact met deze vrouw, die meerdere panden in de regio bezit en verhuurt", legt Bram uit. 

Eén keer gezien

Hij trof de vrouw één keer: toen ze de woning van Bram en zijn ex kocht. Hij vroeg haar toen of hij de woning van haar mocht blijven huren, zodat zijn kinderen (nu 5 en 6) op dezelfde plek konden blijven wonen. Ze ging akkoord. 

"Sindsdien huurde ik de woning. Vorig jaar heb ik nog eens geïnformeerd of ik het huis terug kon kopen, maar dat was toen niet mogelijk." Bram liet het huurhuis toen wel taxeren: de woning was op dat moment 255.000 euro waard. 

Na het telefoontje van de bewindvoerder van de overleden huisbaas – ze zat al enige tijd in een verzorgingstehuis – ging het snel. "In haar testament stond in een zogenaamd legaat dat ik de woning zou erven." 

Hij werd benaderd door een notaris en hoeft alleen de erfbelasting van zo'n 75.000 euro te betalen. Daar heeft hij een hypotheek voor afgesloten. 

Bram kreeg ook te horen dat er meer huurders in Vaals en omgeving zijn die een pand erfden waar de vrouw eigenaar van was. "Omdat ik al eens geïnformeerd had naar de mogelijkheid om mijn huis te kopen, werd ik als eerste gebeld. Maar er zijn er dus meer", zegt hij. 

'Het voelt geweldig' 

En sinds Bram deze week met zijn verhaal naar buiten trad, krijgt hij appjes van andere dorpsgenoten die ook hún woning erven. "Het is geweldig, het vóelt geweldig", zegt Bram. "Ik ben dankbaar dat er zulke mensen bestaan. Normaal geldt dat hoe brutaler je bent, hoe verder je komt, maar dit is zo hartverwarmend." 

Bram met zijn kinderen. De woning is over anderhalve week van hen.© Privébeeld
Bram met zijn kinderen. De woning is over anderhalve week van hen.

Brams persoonlijke Facebook wordt sinds een aantal dagen overladen met reacties. "Iedereen is positief, het wordt mij ook gegund", zegt hij. "Gisteren stonden er al journalisten van lokale media voor de deur", zegt hij. "Ik heb de kinderen geprobeerd uit te leggen wat er gebeurt." 

Zestien adressen

Over anderhalve week tekent Bram bij de notaris voor de toekenning van het legaat waarmee het huis officieel van hem is. Zo'n legaat is een manier om vermogen aan iemand na te laten, of bijvoorbeeld een schilderij of sieraad.

Volgens informatie uit het kadaster had de 87-jarige huisbaas zestien verschillende adressen op haar naam staan. Ze zou geen directe familie hebben gehad. Of de huurders van alle woningen een pand erven, is niet duidelijk. 

Lees meer over
WoningmarktHuurwoningWoningnoodErfenisLink in bioVaalsLimburg