Vervangen door F-35

Gebulder in de lucht: F-16's maken vandaag een afscheidsvlucht boven Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGebulder in de lucht: F-16's maken vandaag een afscheidsvlucht boven Nederland
RTL

De F-16's vliegen vandaag nog één keer een rondje van twee uur boven Nederland, maar daarna neemt de Koninklijke Luchtmacht na 45 jaar afscheid van de toestellen. Ze blijven nog wel in de lucht in Oekraïne.

Kijk niet vreemd op als je vanmiddag een bulderend geluid in de lucht hoort: F-16’s maken een afscheidsvlucht over Nederland. De laatste reis van de gevechtsvliegtuigen start rond 13.30 uur vanaf Volkel (Noord-Brabant). Daarna vliegen ze tot ongeveer 15.30 uur over andere locaties in Nederland waar ze actief zijn geweest, of die een band hebben met de toestellen. Zo vliegen ze ook over het ministerie van Defensie in Den Haag.  

De vliegroute en -tijden kunnen nog veranderen, benadrukt defensie, maar het lijkt erop alsof de toestellen van Volkel via De Peel naar Twente vliegen. Bekijk de route hieronder:

Het AOCS NM is het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht bij Nieuw-Milligen.
Het AOCS NM is het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht bij Nieuw-Milligen.

De straaljagers vliegen op een hoogte van minimaal 400 meter over Nederland waardoor ze te bewonderen zijn. Bovendien wordt de afscheidsceremonie bij vliegbasis Volkel uitgezonden via een livestream op YouTube. Hoeveel F-16's er meevliegen, kon een woordvoerder van het ministerie van Defensie gistermiddag niet zeggen, maar het gaat om zes tot acht toestellen plus een Belgische F-16 als volgvliegtuig. Daarin zit een fotograaf om foto's te maken. 

Verouderd

De F-16's, die een topsnelheid van 2.000 kilometer per uur kunnen behalen, zijn sinds 1979 in gebruik. De levensduur van de toen 213 toestellen was volgens defensie oorspronkelijk 20 jaar. Daarom ondergingen ze sinds 1998 een ‘midlife update’ die voortdurend werd doorontwikkeld. 

© ANP

Inmiddels zijn de gevechtsvliegtuigen volgens de luchtmacht te verouderd en wordt het onderhoud duurder. Volgens de woordvoerder hebben de gevechtsvliegtuigen zoveel voor de Nederlandse luchtmacht betekend, dat het afscheid niet zomaar voorbij mag gaan. "Sinds de jaren '90 zijn de toestellen onafgebroken ingezet in verschillende conflictgebieden. We moeten hier even bij stil staan."

Opvolger

De opvolger van de F-16 is de F-35. Die toestellen worden sinds 2019 al ingezet en hebben onder andere een uitgebreider sensorenpakket en zijn minder zichtbaar voor de radar van de vijand. Op dit moment heeft de luchtmacht er ongeveer veertig. De woordvoerder: "Dat zouden er 52 worden, maar omdat er meer geld naar defensie gaat, kunnen we er nog zes bij kopen." De in totaal 58 F-35's zijn er veel minder dan de 213 F-16's, maar de F-35 kan dusdanig meer, dat er minder toestellen nodig zijn. 

Het aantal F-16's nam af totdat er nog zo'n 24 operationeel waren. Ook waren er nog toestellen in onderhoud, andere vliegtuigen stonden in België opgeslagen om verkocht te worden. 

Maar de wereld is veranderd. Door de dreiging van de Russen besloot de luchtmacht de F-16's niet te verkopen, maar er 24 aan Oekraïne te geven. Daarnaast gaan er achttien toestellen naar een trainingscentrum in Roemenië. Daar worden volgens de woordvoerder Oost-Europese vliegers opgeleid om met de F-16 te vliegen. Of er al straaljagers in Oekraïne zijn, is niet bekend. Vanwege de gevoeligheid van die informatie wordt daarover niets gedeeld.

Lees meer over
F-16