Zerotolerance en alcoholslot: Nederlanders willen strengere aanpak van rijden met slok op

Alcoholgebruik in het verkeer moet veel strenger aangepakt worden, vindt een overgrote meerderheid van de Nederlanders. Dat is de uitkomst van een onderzoek in opdracht van Fonds Slachtofferhulp.
Uit het onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O, blijkt dat het gros van de Nederlanders (84 procent) voor het invoeren van een alcoholslot is voor veelplegers.
Niet starten
Een alcoholslot is een apparaatje in de auto waarop de bestuurder eerst moet blazen voordat hij of zij de auto kan starten. Als uit de test blijkt dat de persoon te veel heeft gedronken, zal de auto niet starten.
Daarnaast moet de bestuurder ook tijdens het rijden nog een aantal keer blazen, om te voorkomen dat hiermee gesjoemeld kan worden.
Ook is er brede steun (73 procent) voor het invoeren van een zerotolerancebeleid, het verbod op het gebruik van zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol in het verkeer.
Negen op de tien Nederlanders vinden bovendien dat veelplegers die in korte tijd meerdere ernstige verkeersovertredingen hebben begaan - bijvoorbeeld rijden onder invloed, fikse snelheidsovertredingen of het negeren van een rood kruis - hun rijbewijs moeten inleveren.
Rijbewijsscan
Zij zijn ook voor het invoeren van een zogenoemde rijbewijsscan, waarbij iemand alleen met een geldig rijbewijs de auto kan starten.
Marijke Brouwer, programmamanager Verkeer bij Fonds Slachtofferhulp, vindt dat het tijd is 'om een duidelijke grens te stellen'. "Met effectieve maatregelen die ook nog eens zo breed gesteund worden door de Nederlandse bevolking, kunnen we levens redden en onze wegen veiliger maken. De roep om het alcoholslot geeft een duidelijke boodschap: alcohol en verkeer gaan niet samen."
Cijfers:
- Elk jaar komen er tussen de 75 en 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer
- Duizenden anderen raken erdoor gewond
- De maatschappelijke kosten van aan alcohol gerelateerde verkeersongevallen worden geschat op 653 miljoen tot 1,4 miljard euro per jaar
Bron: Fonds Slachtofferhulp