Nieuwe cijfers CBS

Nederlanders leven steeds gezonder, maar zijn nog steeds te zwaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Sabine JoostenNederlanders leven steeds gezonder, maar zijn nog steeds te zwaar
RTL

Het gaat goed met de gezondheid in Nederland. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn we minder gaan roken en drinken in de afgelopen tien jaar. Alleen de overgewichtcijfers blijven achter: het percentage mensen met ernstig overgewicht nam zelfs toe.

De cijfers van het CBS geven een nieuw kijkje in onze gezondheid, en dan met name in hoeverre onze opleiding en ons inkomen effect hebben op hoeveel we roken, alcohol drinken en of we last hebben van overgewicht.

Aantal rokers en drinkers gedaald

In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal rokers van boven de 18 jaar gedaald van 26 procent naar 18 procent. Bij overmatig alcoholgebruik is het aandeel gedaald van 10 procent naar 6 procent. 

Maar hoewel het roken en drinken lijken te verminderen, is het aandeel volwassenen met ernstig overgewicht toegenomen: van 13 procent in 2014 naar 16 procent in 2024. 

Wél te hoog BMI, geen obesitas? Betere behandeling door nieuwe definitie
Lees ook

Wél te hoog BMI, geen obesitas? Betere behandeling door nieuwe definitie

Inkomen en onderwijs

Uit het onderzoek blijkt dat overgewicht en roken samenhangen met het inkomen van een persoon en met het onderwijs dat iemand heeft gevolgd. Mensen van 25 jaar of ouder met basisonderwijs of een vmbo-diploma hebben vaker overgewicht (65 procent) en roken vaker (21 procent) dan hbo’ers en universitair geschoolden (43 procent met overgewicht, 13 procent rokers).

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat mensen van 25 jaar of ouder met een hoger inkomen minder roken dan 25-plussers met een lager inkomen. Dit kan afhankelijk zijn van het onderwijsniveau, maar ook bij mensen met hetzelfde onderwijsniveau en een verschil in inkomen is te zien dat de mensen met een hoger inkomen minder roken. 

Op een Rotterdamse school werd al een snackmuur met gezonde maaltijden geopend:

Bij overgewicht is eenzelfde trend te zien: mensen met een lager inkomen hebben in verhouding vaak overgewicht. Maar anders dan bij roken hebben de verschillen in overgewicht tussen mensen met hogere en lagere inkomens bijna helemaal te maken met een verschil in onderwijsniveau. 

Dat betekent dat er bij mensen met hetzelfde onderwijsniveau geen of bijna geen verschil is in overgewicht, of het inkomen nu hoog of laag was.

Alcoholgebruik

Bij overmatig alcoholgebruik zijn er geen verschillen naar onderwijsniveau of inkomen: 25-plussers drinken even vaak overmatig veel alcohol. Hun behaalde onderwijsniveau of inkomen maakt daarbij niet uit.

Lees meer over
GezondheidRoken