Huwelijkscrisis

Prinses Dubai ontvlucht haar man en vraagt asiel aan in Londen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesPrinses Dubai ontvlucht haar man en vraagt asiel aan in Londen
RTL

Eén van de zes vrouwen van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum uit Dubai is gevlucht voor haar man. Prinses Haya zou asiel hebben aangevraagd in Londen. Waarom is onduidelijk, maar volgens de BBC 'vreest ze voor haar leven'.

Haya is de dochter van de overleden koning Hoessein van Jordanië en trouwde in 2004 met sjeik Mohammed. Ze werd zijn zesde en jongste vrouw. Sjeik Mohammed (69) is een steenrijke miljardair, heerst over Dubai, heeft naar verluidt 23 kinderen bij verschillende vrouwen en schrijft gedichten. 

Met kinderen gevlucht

Haya leefde in luxe bij de sjeik, maar ook in angst, lijkt nu het verhaal. Mohammed zou zich schuldig hebben gemaakt aan fysiek en verbaal geweld. Mogelijk is dat de reden dat Haya met haar twee kinderen, zoon Zayed (7) en dochter Al Jalila (11), is gevlucht naar Londen.

Wie is prinses Haya en waarom verstopt ze zich in Londen?
Lees ook

Wie is prinses Haya en waarom verstopt ze zich in Londen?

Maar er ontstonden ook scheurtjes in het huwelijk toen prinses Latifa, één van de 23 dochters van de sjeik, Dubai probeerde te ontvluchten. De prinses beweerde in een video dat zij en haar familie 'geen vrijheid' hadden in hun leven en dat ze was misbruikt. Tijdens haar vluchtpoging werd ze door gewapende mannen ontvoerd en weer teruggestuurd naar Dubai.

De videoboodschap van prinses Latifa

Haya stond in die zaak lange tijd achter de uitspraken van haar man, die aangaf dat de prinses kwetsbaar was voor uitbuiting en nu weer veilig zou zijn. Maar nu, zes maanden later, zou Haya nieuwe verontrustende informatie hebben gekregen over de ontvoering van Latifa.

Diplomatieke rel dreigt

Sjeik Mohammed lijkt inmiddels woedend om de vluchtpoging van zijn vrouw. Op Instagram zou hij een bericht hebben geplaatst waarin een onbekende vrouw wordt beschuldigd van verraad. Daarbij gaat het vermoedelijk om Haya.

Het dreigt nu ook een diplomatieke rel te worden. Volgens The Guardian wordt de regering in Londen onder druk gezet om Haya terug te sturen naar Dubai. Bij een familierechtbank in Londen dient op 30 juli een hoorzitting over de zaak.

Prinses Haya met haar man.© Getty Images
Prinses Haya met haar man.
Lees meer over
HuwelijkVerenigde Arabische Emiraten