Veto Trump

Wapenverkoop VS aan Saudi-Arabië kan toch doorgaan

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPWapenverkoop VS aan Saudi-Arabië kan toch doorgaan
RTL

President Trump heeft zijn vetorecht gebruikt tegen een wet die wapenverkoop aan Saudi-Arabië afwees. Door de inmenging van Trump mag een Amerikaanse wapenleverancier nu dus toch raketten aan Saudi-Arabië gaan leveren.

Vorige maand stemde de Senaat over de wapenwet. Toen werd besloten dat Amerikaanse wapens niet aan Saudi-Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië mogen worden verkocht.

Opmerkelijke uitkomst

Die uitkomst was opmerkelijk, omdat Trump het plan voor de wapenverkoop al had goedgekeurd. De Republikeinen, de partij van de president, hebben een meerderheid in de Senaat en dus werd verwacht dat de wapenverkoop door zou gaan.

China bestraft Amerikaanse bedrijven na wapendeal met Taiwan
Lees ook

China bestraft Amerikaanse bedrijven na wapendeal met Taiwan

Vetorecht

Dat bleek niet het geval, omdat enkele Republikeinen met de Democratische oppositie tegen de wapenleveranciers stemden. Trump wilde de wapenverkoop echter graag door laten gaan en gebruikte daarom zijn vetorecht.

Gisteravond werd in de Senaat geen tweederde meerderheid behaald om het veto van de president te verwerpen, en dus mag Amerika wapens aan Saudi-Arabië verkopen.

Raketten naar Saudi-Arabië

Dat betekent dat het Amerikaanse Raytheon raketten ter waarde van 8 miljard dollar aan Saudi-Arabië gaat leveren.

De leden van de Senaat die tegen de wapenleveranciers stemden, deden dat omdat ze het niet eens zijn met de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië en het bloedige militaire optreden van het land in Jemen.

Lees meer over
Donald TrumpSaoedi-Arabië