Orkaan Dorian

Vrees voor honderden miljoenen aan schade op de Bahama's

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Terran Knowles/Our News BahamasVrees voor honderden miljoenen aan schade op de Bahama's
RTL

Op de Bahama's wordt gevreesd dat de wederopbouw van de verwoeste eilanden honderden miljoenen gaat kosten. Ook worden de komende dagen meer dodelijke slachtoffers verwacht als gevolg van de orkaan Dorian.

Nu die zich richting de oostkust van Amerika beweegt, kunnen reddingswerkers de eilanden bereiken. Mensen in nood worden geholpen en de immense schade op de Bahama's wordt geïnventariseerd. 

Er vielen tot nu toe zeven doden. Verwacht wordt dat het dodental zal oplopen, omdat nu pas is gestart met de zoektocht naar overlevenden. De kans bestaat dat het hoge water lichamen heeft weggespoeld, meldt The Guardian.

Ramp

Premier Hubert Minnis spreekt van 'een van de grootste rampen die ons land ooit trof'. Luchtbeelden laten compleet weggevaagde dorpen zien. Met name de eilanden Great Abaco en Grand Bahama zijn zwaar getroffen.

Vicepremier Peter Turnquest van de eilandengroep denkt dat herstelwerkzaamheden 'honderden miljoenen, misschien wel miljarden' kosten. Hij voegt daaraan toe dat het land dringend internationale hulp nodig heeft,

Het eiland Grand Bahama staat grotendeels onder water.© Archief
Het eiland Grand Bahama staat grotendeels onder water.

Volgens een schatting van het Rode Kruis heeft de orkaan 13.000 huizen vernietigd. Op de eilanden Great Abaco en Grand Bahama is bijna de helft van de woningen weggevaagd. De Verenigde Naties denken dat zeker 60.000 inwoners van de Bahama's voedselhulp nodig hebben.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Richting VS

Dorian bleef dagenlang hangen boven de Bahama's, maar zet nu koers naar de Verenigde Staten. Op verschillende kustplekken worden inwoners daar opgeroepen hun regio te verlaten. In de staten North Carolina en South Carolina is honderdduizenden mensen gevraagd de regio te verlaten. 

Onderweg naar de VS is Dorian gegroeid in omvang, maar afgenomen in kracht. De storm, die eerder nog in categorie 5 thuishoorde, is nu afgezwakt tot categorie 2. Daarmee kan de orkaan nog altijd aanzienlijke schade aanrichten, met voornamelijk zware regenval en hoog water.

Lees meer over
Orkaan DorianBahama's