Landen doen te weinig

Greta Thunberg weigert award: 'Klimaatbeweging heeft geen prijzen nodig'

Door RTl Nieuws ··Aangepast:
© EPAGreta Thunberg weigert award: 'Klimaatbeweging heeft geen prijzen nodig'
RTL

Klimaatactiviste Greta Thunberg weigert een milieuprijs van de Noordse Raad. Ze vindt dat Scandinavische landen te weinig doen tegen klimaatverandering. Ook doet ze afstand van het prijzengeld van ongeveer 50.000 euro.

"De klimaatbeweging heeft niet meer prijzen nodig", zegt Thunberg op Instagram. "Wat we nodig hebben is dat politici en machthebbers beginnen te luisteren naar de huidige, best beschikbare wetenschap."

De 'Nordic Council Environment Prize' wordt jaarlijks uitgereikt door een raad van vertegenwoordigers van de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Thunberg verwijt die landen dat ze veel te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heel ander verhaal

"Scandinavische landen hebben wereldwijd een geweldige reputatie als het aankomt op klimaatverandering", schrijft ze. "Er is geen gebrek aan mooie woorden. Maar als we kijken naar onze uitstoot en ecologische voetafdruk per hoofd van de bevolking, dan is het een heel ander verhaal."

Ze wijst erop dat Noord-Europese landen rijker zijn dan de meeste landen, en daarom de verantwoordelijkheid hebben om het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. "Wij behoren tot de landen met de mogelijkheid om het meeste te doen. En toch doen onze landen praktisch niks."

Waarom roept dit meisje zoveel gemengde reacties op?
Lees ook

Waarom roept dit meisje zoveel gemengde reacties op?

Klimaatstaking

Thunberg werd vorig jaar beroemd na haar initiatief om te staken van school uit protest tegen klimaatverandering. Sindsdien is ze een uitgesproken klimaatactivist, met veel volgers wereldwijd. Onlangs sprak ze nog wereldleiders toe bij de VN-klimaattop in New York. Haar verbeten boodschap aan Donald Trump, Angela Merkel en andere regeringsleiders ging de hele wereld over. 

De Noordse raad heeft niet inhoudelijk gereageerd op de weigering van Thunberg. Wel hebben ze het nieuws zelf op hun site gezet en het statement van Thunberg geretweet. 

Lees meer over
Greta ThunbergKlimaat