Steeds meer maatregelen

Deze maatregelen nemen andere Europese landen tegen het coronavirus

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Charles McQuillan.Deze maatregelen nemen andere Europese landen tegen het coronavirus
RTL

Premier Rutte sprak Nederland in een historische toespraak toe. Zijn boodschap: Nederland gaat niet op slot, maar het is het beste om contact in grote groepen zoveel mogelijk te vermijden. Daarmee verschilt de Nederlandse aanpak behoorlijk met die van een aantal landen om ons heen. Een overzicht van de maatregelen van 13 Europese landen.

Nederland

Nog steeds loopt het aantal besmettingen bij ons fors op, tot meer dan 1700 vandaag. Daarom sprak premier Rutte gisteren op drie zenders tegelijk in een zogenaamde 'address the nation' het land toe. 

In Nederland zijn in de afgelopen dagen veel maatregelen gepresenteerd. Scholen, horecagelegenheden en sportclubs zijn tot en met 6 april dicht. Evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn afgelast en mensen moeten zoveel als mogelijk thuiswerken.

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak
Lees ook

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak

Het kabinet past een strategie toe van groepsimmuniteit. Dat betekent dat een groot deel van de samenleving besmet zal raken, om uiteindelijk beschermd te worden tegen het virus. Wie eenmaal besmet is geweest, kan het virus niet doorgeven. Kwetsbare mensen, zoals ouderen, worden zoveel als mogelijk afgeschermd. De mensen die immuun zijn geworden, vormen dus als het ware een schild om de kwetsbare mensen.

Groot-Brittannië 

Groot-Brittannië lijkt qua aanpak het meest op Nederland. Ook daar zijn ze een voorstander van groepsimmuniteit. 

Een totale lockdown is er dus niet. Gisteren maakte de Britse premier Boris Johnson een aantal ingrijpende maatregelen bekend. De meest opvallende is dat mensen met een zwakke tot zeer zwakke gezondheid zich vanaf volgend weekend twaalf weken lang moeten onthouden van sociaal contact. 

De Britse premier Boris Johnson kondigt maatregelen aan.© WPA Pool
De Britse premier Boris Johnson kondigt maatregelen aan.

Daarnaast worden ook verjaardagen of bijeenkomsten met familie en vrienden afgeraden. Opvallend: de scholen blijven in Groot-Brittannië voorlopig gewoon open. Dat laatste stuit echter op behoorlijk wat kritiek. Leraren vinden dat als gevolg van de onduidelijkheid over het coronavirus, de druk op hen te groot wordt.

Ierland

Even verderop in Ierland zou zoals altijd op 17 maart St. Patrick's Day gevierd worden. Normaal gesproken kleuren cafés en straten groen, maar dit jaar is dat anders door het coronavirus. 

Een aantal mensen heeft zich toch klaargemaakt voor St. Patrick's Day. © Charles McQuillan
Een aantal mensen heeft zich toch klaargemaakt voor St. Patrick's Day.

Want horecagelegenheden in het land zijn gesloten en alle scholen zijn dicht. Alle grote evenementen gaan niet door en ook de parades in het teken van St. Patrick’s Day zijn afgelast.

Italië 

Italië is nog steeds de grootste besmettingshaard van Europa. Bijna 28 duizend mensen zijn besmet. Het aantal doden is intussen ruim de 2000 gepasseerd. Gisteren gingen er 368 mensen op een dag dood. Zoveel coronadoden vielen er niet eerder in 24 uur tijd, zelfs niet in China. 

Italië zit op slot. Alleen supermarkten, apotheken en banken mogen open. Alle andere winkels en horecagelegenheden zijn dicht en evenementen zijn afgelast. In heel Italië is reizen alleen toegestaan met een geldige reden.

Een aantal steden zit zelfs geheel op slot. Daar mag niemand in of uit, om welke reden dan ook. 

Spanje

Spanje zit Italië op de hielen qua aantal besmettingen. Vandaag passeerde het aantal patiënten de 10 duizend. 11.178 om precies te zijn. Bijna 500 mensen zijn aan het virus overleden. Daardoor is Spanje het op één-na-zwaarst getroffen land van Europa, na Italië. 

Voor de Spaanse regering is het een teken om de grenzen dicht te gooien en over te gaan op een volledige lockdown. Alleen mensen die in Spanje wonen of werken mogen het land nog in. Vandaag wordt dat in de realiteit gebracht: vliegtuig- en treinverbindingen met buurland Portugal zijn tot zeker 15 april opgeschort. 

De Ramblas in Barcelona is zo goed als uitgestorven.© NurPhoto.
De Ramblas in Barcelona is zo goed als uitgestorven.

Portugal

Even leek Portugal op weg om de coronadans te ontspringen. Terwijl zo’n beetje elk West-Europees land al een besmetting had vastgesteld, gebeurde dat in Portugal pas op 2 maart, vijf dagen later dan in Nederland. Maar intussen heeft Portugal al meer dan 300 besmettingen.

Potugal zit niet op slot, maar de noodtoestand is wel van kracht. Reizen is niet meer mogelijk en de grens met het enige buurland Spanje is dicht. Verder zijn de scholen gesloten, cruiseschepen mogen geen buitenlanders afzetten en nachtclubs zijn dicht. 

Toch lijken de regels in Portugal tot op heden wat soepeler dan in Nederland. Restaurants en terrasjes zijn namelijk nog niet volledig gesloten. Er is alleen een maximaal aantal mensen dat er gebruik van mag maken. 

Frankrijk

Na Italië en Spanje is Frankrijk het derde land dat compleet op slot gaat. In een toespraak op televisie vertelde de Franse president Emmanuel Macron dat zijn land 'in oorlog' is.

Fransen die toch de deur uit willen, hebben daarvoor nu een formulier nodig met de reden waarom ze van huis willen. Het is alleen nog toegestaan om boodschappen te doen, naar het werk, een apotheek of arts te gaan, buiten hulp te bieden, huisdieren uit te laten of alleen te gaan sporten.

Wie zich toch op straat begeeft zonder een van bovenstaande redenen, krijgt een boete van een kleine 40 euro. Mogelijk wordt die boete zelfs verhoogd tot 135 euro. Eerder al sloot Frankrijk alle horeca en gingen de wintersportgebieden vervroegd dicht. 

Fransen mogen nog wel naar de bakkerij. © Chesnot
Fransen mogen nog wel naar de bakkerij.

België 

België is niet zoals Italië, Frankrijk en Spanje in een volledige lockdown. Tegelijkertijd zijn ze ook nog geen uitgesproken voorstander van het creëren van groepsimmuniteit, zoals in Nederland en Groot-Brittannië. Een reden daarvoor kan zijn dat de Belgen sinds eind 2018 geen regering hebben en een duidelijke aanpak nog op zich laat wachten.

Intussen zijn alle horecagelegenheden, scholen, bioscopen en sportscholen wel gesloten. Winkels zijn in het weekend gesloten, maar mogen doordeweeks wel open blijven. Net zoals in andere landen blijven supermarkten sowieso open. 

Toch proberen supermarktketens het aantal bezoekers te verdelen over de hele dag. Delhaize moedigt mensen jonger dan 65 jaar bijvoorbeeld aan om vooral niet ‘s ochtends tussen 8 en 9 uur te komen, zodat 65+ers de tijd hebben om boodschappen te doen. 

Duitsland 

Na Italië en Spanje heeft Duitsland de meeste besmettingen van Europa. Toch gaan onze oosterburen niet over tot een totale lockdown. Voornamelijk omdat in Duitsland de verantwoordelijkheid bij de verschillende deelstaten wordt gelegd.

In de deelstaat Beieren is de noodtoestand uitgeroepen, waarbij niet-essentiële winkels gesloten zijn. Supermarkten zijn dus wel open. In sommige deelstaten, waaronder Berlijn, is de horeca gesloten. De scholen zijn in de meeste deelstaten ook dicht. Net als andere landen, heeft Duitsland een hoop van zijn grenzen dichtgegooid. In principe met bijna al zijn West-Europese buren.

Lange rijen, want de grens tussen Duitsland en Polen zit dicht. © Sean Gallup
Lange rijen, want de grens tussen Duitsland en Polen zit dicht.

Mensen komen vanuit Denemarken, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg dus niet meer het land binnen. Volgens de autoriteiten om hamsterende buitenlanders weg te houden. De grenzen met de Oost-Europese buren zaten al dicht. Opvallend is dat onze oosterburen de grens met Nederland en België wel openhoudt. Waarom is niet duidelijk. 

Oostenrijk

Oostenrijk deelt een groot deel van zijn grens met Italië en dus wist de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz al vrij snel dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. De grens met zuiderbuur Italië werd al snel gesloten, maar dat bleek niet genoeg. 

Oostenrijk zit op slot. In het hele land mag je alleen naar buiten om boodschappen te doen, om anderen te helpen of als je een dringende reden hebt. Je mag wandelen, maar alleen met mensen met wie je samenwoont. En je moet afstand bewaren. Het is niet toegestaan om met meer dan vijf mensen bij elkaar te zijn. 

De luchthavens in Oostenrijk zijn leeg. © Jan Hetfleisch
De luchthavens in Oostenrijk zijn leeg.

Daarnaast zijn de grenzen met Duitsland en Zwitserland nu ook gesloten. Ook houdt het land een specifieke lijst bij. Daarop staan landen waaruit mensen voorlopig niet meer welkom zijn. Ook Nederland staat daarop. 

Zwitserland

Zwitserland heeft relatief veel inwoners die besmet zijn met het coronavirus. Het land heeft ongeveer 9 miljoen inwoners minder dan Nederland, maar zo’n 900 patiënten meer. En dus heeft ook Zwitserland maatregelen moeten nemen.

Zwitserland heeft vijf buurlanden en al die grenzen zitten dicht. © Richard Bord
Zwitserland heeft vijf buurlanden en al die grenzen zitten dicht.

Horeca en winkels zijn gesloten en groepen van meer dan 100 mensen zijn verboden. Daarnaast zijn de scholen dicht. Daarentegen is er geen algeheel verbod om je huis te verlaten.

Tsjechië 

In Tsjechië is de noodtoestand uitgeroepen. De grenzen zijn gesloten en niemand mag het land in of uit, behalve bewoners die momenteel in het buitenland zijn. Die moeten zichzelf bij terugkomst 14 dagen isoleren.

Ook in Tsjechië wordt er streng gecontroleerd aan de grens.© TF-Images
Ook in Tsjechië wordt er streng gecontroleerd aan de grens.

De meeste winkels in Tsjechië zijn dicht, behalve supermarkten. Bewoners mogen hun huis alleen uit met een goede reden, zoals voor werk en boodschappen doen. Groepen van meer dan 30 personen zijn verboden.

Denemarken

Op de dag dat in Nederland de eerste besmetting werd vastgesteld, gebeurde datzelfde in Denemarken. Tot op heden heeft het land iets meer dan duizend patiënten. Al snel na de eerste besmettingen, besloot Denemarken de grens met Duitsland te sluiten. Maar er zijn meer maatregelen. 

Alle scholen in Denemarken zijn dicht en werknemers wordt geadviseerd om thuis te werken. Daarbij moeten reizigers die terugkeren uit een risicogebied twee weken in quarantaine. Opvallend: in Denemarken zijn er juist meer bussen en treinen ingezet. Door dat te doen hoopt het land dat er per bus of trein minder passagiers vervoerd hoeven te worden en dat mensen verder uit elkaar kunnen gaan zitten. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Mark RutteEmmanuel MacronBoris JohnsonGiuseppe ConteAngela MerkelSebastian KurzCoronavirusNederlandBelgiëFrankrijkDuitslandItaliëGroot-BrittanniëIerlandZwitserlandOostenrijkSpanjePortugalDenemarkenTsjechië