Nieuwe protesten

Floyd herdacht in Minneapolis: 'Haal je knie van onze nekken'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPFloyd herdacht in Minneapolis: 'Haal je knie van onze nekken'
RTL

In Minneaopolis is vannacht bij een herdenkingsdienst stilgestaan bij de dood van George Floyd, de 46-jarige zwarte man die begin vorige week bij een gewelddadige arrestatie om het leven kwam. In veel Amerikaanse steden werd opnieuw geprotesteerd.

In een kapel van de North Central University waren behalve familieleden van Floyd verschillende prominente Amerikanen aanwezig, waaronder dominee's en burgerrechtenactivisten Jesse Jackson en Al Sharpton. Onder de ongeveer vijfhonderd aanwezigen waren ook politici, muzikanten en acteurs. 

De herdenking was de eerste van drie diensten in het land. Zaterdag is er een bijeenkomst in Raeford, in de staat North Carolina. Volgende week dinsdag wordt Floyd begraven in zijn oude woonplaats Houston. 

Oproep tot gelijkheid

Op het podium in Minneapolis stond een gouden doodskist met daarin het lichaam van Floyd. Onder meer familieleden, activisten en de advocaat van de familie Floyd kwamen aan het woord. De sprekers riepen op tot actie voor gelijkheid en gerechtigheid.

"Wat er met Floyd is gebeurd, gebeurt elke dag in dit land", zei Sharpton in zijn speech. "In het school- en zorgsysteem en elk aspect van het leven in Amerika. Het is tijd dat we in naam van George opstaan en zeggen: haal je knie van onze nekken."

Indrukwekkend was het moment waarop de aanwezigen gevraagd werd om 8 minuten en 46 seconden stilte te houden. Dat was precies hoe lang politieagent Derek Chauvin zijn knie vorige week op de nek van Floyd hield.

Agenten voor het eerst voor de rechter na dood Floyd
Lees ook

Agenten voor het eerst voor de rechter na dood Floyd

In de Verenigde Staten werd voor de tiende dag op rij in verschillende steden geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. In Washington was de avondklok opgeheven en verliepen de protesten rustig, zo meldde de Washington Post. Om het Witte Huis werden gisteren hekken geplaatst, die zeker tot 10 juni zullen blijven staan.  

Ook in Los Angeles, Nashville, Salt Lake City en Atlanta vonden protesten plaats. In Boston vond een wake plaats uit protest tegen racisme, waarbij burgemeester Marty Walsh voorging in een moment van stilte. Ook hier duurde dat 8 minuten en 46 seconden.

Protesten New York  

In sommige steden waar een avondklok gold werd die door veel demonstranten genegeerd. In New York waren duizenden mensen nog op de been na 20.00 uur (lokale tijd). Er werd geprotesteerd bij de ambtswoning van burgemeester Bill de Blasio omdat de politie te gewelddadig zou ingrijpen bij demonstraties.  

Eerder op de avond liepen betogers massaal over de Brooklyn Brigde van stadsdeel Brooklyn naar Manhattan:  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
George FloydPolitiegeweldVerenigde Staten