Dubieuze verkiezingsuitslag

Europese regeringsleiders praten over Wit-Rusland: sancties op komst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APEuropese regeringsleiders praten over Wit-Rusland: sancties op komst
RTL

De regeringsleiders van Europa vergaderen vandaag over de gespannen situatie in Wit-Rusland. Duidelijk is dat de EU met sancties zal komen tegen Wit-Russische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het geweld en de veronderstelde verkiezingsfraude. Oppositieleider Tichanovskaja roept Europa vandaag op om de verkiezingen niet te erkennen.

In een videoboodschap richt Tichanovskaja zich rechtstreeks tot de Europese regeringsleiders. ''In het midden van Europa, worden mensen geslagen, gemarteld en in de gevangenis gegooid omdat ze op straat hun stem te laten horen''. 

Vreedzame overgang

De oppositieleider stelt dat de huidige president Loekasjenko zijn legitimiteit is verloren. De verkiezingen waren volgens haar niet eerlijk en zeker niet transparant en moeten daarom niet worden erkend door de EU. Tichanovskaja wil het voortouw nemen in een transitie naar een democratie, waarbij ze zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wil uitroepen.

Oppositieleider Tichanovskaja klaar Wit-Rusland te leiden
Lees ook

Oppositieleider Tichanovskaja klaar Wit-Rusland te leiden

Kijken naar Rusland

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, benadrukte al eerder dat deze top bedoeld is om solidariteit te tonen aan het Wit-Russische volk. De EU wil dat er een einde aan het geweld komt en hoopt een dialoog tot stand te brengen tussen de huidige machtshebbers en de oppositie. 

Maar naast het feit dat de Europese Unie de bevolking een hart onder de riem wil steken, wordt er tijdens de top ook geprobeerd om druk uit te oefenen op Rusland. Zowel Michel als de Duitse bondskanselier Merkel belden al met de Russische president Poetin om de positie van Rusland te kunnen bepalen.

President Loekasjenko heeft Poetin om steun gevraagd© AP
President Loekasjenko heeft Poetin om steun gevraagd

De Russische president heeft Loekasjenko steun toegezegd, al is het niet duidelijk in welke vorm dat dan is. Michel reageerde daarop dat er in Wit-Rusland geen bemoeienis van buitenaf zou moeten zijn. Poetin heeft Michel waarschijnlijk in het telefoongesprek laten weten dat ook de EU zich dan niet met de situatie moet bemoeien.

Sancties

Tijdens de top, die digitaal is, zal er in ieder geval worden gesproken over sancties tegen Wit-Russische topfunctionarissen. Door heel Europa is er steun om hun banktegoeden te bevriezen en hen te verbieden naar andere landen in Europa te reizen. 

Daarnaast zal er dus worden gekeken naar Rusland. Hoe stellen zij zich op tijdens de top? Volgens een EU-functionaris zouden zowel Michel als Poetin er voorstander van zijn om de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, te laten bemiddelen.

Lees meer over
Aleksandr LoekasjenkoSvetlana TichonovskajaEuropese UnieDemonstratiesPolitiegeweldBelarus