Honderden mensen overleden

Franse farmaceut van dodelijke afslankpil krijgt miljoenenboete

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© AFPFranse farmaceut van dodelijke afslankpil krijgt miljoenenboete
RTL

Het geneesmiddel Mediator werd tientallen jaren op de markt verkocht als afslankmiddel. Maar voor zeker 500 mensen werd dit middel hun dood. Vandaag is de Franse farmaceut Servier schuldig bevonden aan misleidingen en doodslag en moeten ze een boete betalen van 2,7 miljoen euro.

De zaak is een van de grootste gezondheidsschandalen in de Franse geschiedenis. Mediator werd in 1976 op de markt gebracht als medicijn voor diabetespatiënten en werd ook op grote schaal voorgeschreven als afslankmiddel voor mensen met obesitas.

Hartklachten

Naar schatting hebben zo'n 5 miljoen mensen het middel ingenomen. Maar dat was niet zonder risico. 

In 1999 waren er al signalen dat Mediator voor hartklachten kon zorgen. Het duurde vervolgens nog tien jaar voor het middel in Frankrijk van de markt werd gehaald. In Spanje, Italië en de Verenigde Staten mocht het toen al een tiental jaar niet meer verkocht worden.

Handel in verslavende pijnstillers ettert door, ook in Nederland
Lees ook

Handel in verslavende pijnstillers ettert door, ook in Nederland

Het hof oordeelde vandaag dat farmaceut Servier bewust waarschuwingen heeft genegeerd over bijwerkingen van het geneesmiddel. "Ze waren jarenlang op de hoogte van de risico's, maar lieten het na om de noodzakelijke maatregelen te nemen", oordeelde de voorzitter van de rechtbank. Het bedrijf zou daarmee het vertrouwen in het gezondheidssysteem hebben ondermijnd.

Naast de miljoenenboete moet de voormalig topmanager Jean-Philippe Seta een gevangenisstraf van vier jaar uitzitten. De advocaten van farmaceut Servier hebben altijd gesteld dat er geen sprake was van opzettelijke misleiding. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
GeneesmiddelenFrankrijk