Riskeert de doodstraf

Belarus dwingt vliegtuig tot noodlanding na valse bommelding en arresteert journalist

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Belarus dwingt vliegtuig tot noodlanding na valse bommelding en arresteert journalist
RTL

Belarus heeft een Ryanair-vlucht met aan boord een belangrijk kopstuk van de oppositie gedwongen te landen in Minsk. Het gaat om de kritische journalist Roman Protasevitsj. Hij werd al langer gezocht door de Belarussische autoriteiten. De journalist is gearresteerd en riskeert nu de doodstraf.

Het vliegtuig van Ryanair was onderweg van Griekenland naar Litouwen maar moest vanwege een noodsituatie aan boord landen in Minsk. Vermoedelijk is voor de noodlanding een valse bommelding gebruikt door de autoriteiten van Belarus.

De brandweer was in groten getale uitgerukt naar de luchthaven van Minsk.

President geeft het bevel

Even daarna meldden lokale media dat de autoriteiten de vlucht tot landen hadden gedwongen om journalist Protasevitsj te arresteren. Alle andere passagiers konden het vliegtuig verlaten.  

Het vliegtuig werd geëscorteerd door een gevechtstoestel van de Wit-Russische luchtmacht. De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zou persoonlijk het bevel hebben gegeven om de Ryanair-vlucht aan de grond te zetten.

President Aleksandr Loekasjenko van Belarus© Getty
President Aleksandr Loekasjenko van Belarus

Telegram

Journalist Roman Protasevitsj is de oprichter van het oppositiekanaal Nexta op het berichtenplatform Telegram. Het kanaal heeft meer dan twee miljoen leden en bericht onder meer over de massale betogingen tegen het regime van president Loekasjenko. 

Die regeert de voormalige Sovjet-Republiek al sinds 1994 met harde hand en zou de verkiezingen in augustus door middel van fraude naar zijn hand hebben gezet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sancties

Het berichtenplatform heeft inmiddels gemeld dat Protasevitsj op de internationale luchthaven van Minsk is aangehouden.  Oppositieleidster in ballingschap Svetlana Tichanovskaja stelt dat Loekasjenko de veiligheid van alle inzittenden op het spel heeft gezet door de Ryanair-vlucht aan de grond te laten zetten.

Op Twitter eist zij de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en internationale sancties tegen Belarus.

Europese Unie 

Litouwen heeft boos gereageerd op de Belarussische beslissing om de Ryanair-vlucht tot landen te dwingen en Protasevitsj op te pakken. De Europese Unie en de NAVO zijn opgeroepen om te reageren.  De Litouwse regering eist de directe vrijlating van Protasevitsj.

Lees meer over
ArrestatieBelarus