Amerikaanse terugtrekking

'Leger VS houdt er rekening mee dat Kabul binnen maand in handen van taliban valt'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP'Leger VS houdt er rekening mee dat Kabul binnen maand in handen van taliban valt'
RTL

De Amerikaanse regering houdt er rekening mee dat de Afghaanse hoofdstad Kabul snel in handen komt van de taliban. Dat schrijft de krant The Washington Post na gesprekken met hooggeplaatste functionarissen. Die zeggen dat het leger ervan uitgaat dat de taliban Kabul binnen 30 tot 90 dagen hebben ingenomen.

De vooruitzichten zijn daarmee een stuk slechter dan in juni, toen het Amerikaanse leger nog uitging van een periode van minstens zes maanden. Dat komt doordat de talibanstrijders sneller dan verwacht terrein veroveren op de Afghaanse regeringstroepen, nu het Amerikaanse leger daar is vertrokken. In een week werden zeker acht provinciehoofdsteden door de taliban veroverd.

Samiullah was tolk voor Nederland in Afghanistan: 'Taliban zien ons als vijand'
Lees ook

Samiullah was tolk voor Nederland in Afghanistan: 'Taliban zien ons als vijand'

Ondanks de slechte berichten, benadrukte de Amerikaanse president Joe Biden gisteren nog eens dat het besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan niet ter discussie staat.

Luchtaanvallen

De terugtrekking is al begonnen en wordt op 31 augustus geformaliseerd. Dan zullen ook de beperkte Amerikaanse luchtaanvallen die nu nog tegen de taliban worden gebruikt stoppen, en zijn de Afghaanse regeringstroepen grotendeels op zichzelf aangewezen.

Tijdens een persconferentie zei Biden: "De VS zal zich aan de afspraken blijven houden. We geven luchtsteun, zorgen dat hun luchtmacht functioneert en inzetbaar is, zorgen voor eten én uitrusting voor hun troepen en betalen al hun salarissen. Maar ze moeten willen vechten. Ik denk dat ze zich nu beginnen te realiseren dat ze op politiek gebied samen moeten werken. Wij blijven ons aan de afspraken houden, en ik heb geen spijt van mijn beslissing."

De taliban hebben meerdere steden in Afghanistan veroverd, waaronder het strategisch belangrijke Kunduz. Volgens hoogleraar Martijn Kitzen kan Afghanistan weer veranderen in een land waar terrorisme kan broeien.
Lees meer over
Joe BidenOorlog in AfghanistanTalibanVerenigde StatenAfghanistan