Zware nalatigheid

Celstraffen voor ouders die gehandicapte dochter Kaylea (16) aan obesitas lieten sterven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCelstraffen voor ouders die gehandicapte dochter Kaylea (16) aan obesitas lieten sterven
RTL

De vader en moeder van Kaylea Titford moeten de gevangenis in voor grove nalatigheid met de dood tot gevolg van hun gehandicapte dochter. Alun Titford kreeg 7,5 jaar cel, zijn echtgenote zes jaar.

De ouders hebben de 16-jarige Kaylea zwaar verwaarloosd tijdens de lockdown, waardoor ze in oktober 2020 in de Britse stad Newtown overleed aan de gevolgen van obesitas. Ze werd, 146 kilo zwaar, in haar bed gevonden door ambulancepersoneel. Maden liepen over haar lichaam, en ze lag in zwaar vervuilde kleding in een smerig bed. 

Zwaar verwaarloosd

Kaylea werd geboren met een open rug en een waterhoofd, maar ze kon daar goed mee leven. Ze deed aan rolstoelbasketbal, en ze was daar zo goed in dat haar een paralympische carrière werd voorspeld.

Maar toen kwam corona, en werd ze gedwongen thuis te blijven. De zorg van haar ouders schoot op alle vlakken tekort. Zij werd zwaar verwaarloosd, en haar vader en moeder weigerden haar het dieet toe te dienen dat haar was voorgeschreven. Kaylea, die volledig afhankelijk was van anderen, kreeg ook niet voldoende beweging tijdens de lockdown. Ze lag al zeker zes maanden thuis in bed toen ze stierf.

Obesitasmedicijn in basispakket: 'Maar niet voor iedereen'
Lees ook

Obesitasmedicijn in basispakket: 'Maar niet voor iedereen'

'Te moe'

Kayleas moeder werkte in de zorg, en had het naar eigen zeggen te druk om ook de nodige aandacht aan haar dochter te geven. Haar vader, een verhuizer, hielp helemaal niet mee in het drukke huishouden, met nog vijf andere kinderen. Hij zei daarvoor te moe te zijn na een dag hard werken. Hij deed 's avonds niets anders dan tv kijken.

De grote vraag is of de Kinderbescherming niet eerder had moeten ingrijpen. Kaylea bleef onder de radar van de hulpinstanties, en er wordt nu onderzocht of die niet medeverantwoordelijk zijn voor haar dood.

Lees meer over
ObesitasCoronavirusLockdownGroot-Brittannië