Zwangere vrouw in Marioepol

'Angstaanjagend' beeld van de oorlog: dit is de World Press Photo van het jaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP / Evgeniy Maloletka'Angstaanjagend' beeld van de oorlog: dit is de World Press Photo van het jaar
RTL

De prijs voor de World Press Photo van het jaar gaat naar de Oekraïense fotograaf Evgeniy Maloletka. Hij schoot de plaat van een zwaargewonde zwangere Oekraïense vrouw die tussen de puinhopen van een kraamkliniek wordt weggedragen in het door de Russen belegerde Marioepol. Haar kind wordt uiteindelijk doodgeboren, zij overlijdt een halfuur daarna.

Volgens de jury legt de foto in één beeld perfect het menselijk leed vast dat wordt veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

Angstaanjagend

"Het angstaanjagende beeld van het beleg van Marioepol werd unaniem verkozen tot winnaar van de World Press Photo van het Jaar", zegt de voorzitter van de jury, Brent Lewis. Hij roemt met zijn medejuryleden 'de kracht van het beeld en het verhaal erachter, evenals de wreedheden die de foto laat zien'.

Lewis: "De dood van zowel de zwangere vrouw als haar kind vatte zoveel samen van de oorlog, en van de mogelijke bedoelingen van Rusland. Zoals een jurylid het uitdrukte: 'Het is alsof ze de toekomst van Oekraïne proberen te doden'."

Fotograaf Evgeniy Maloletka voor zijn World Press Photo van het jaar© AP / Peter Dejong
Fotograaf Evgeniy Maloletka voor zijn World Press Photo van het jaar

Er werden door de World Press Photo-organisatie traditiegetrouw nog meer prijzen uitgereikt. Zo viel ook de Deense fotograaf Mads Nissen in de prijzen voor zijn fotoserie over Afghaanse mensen die nu zonder internationale steun zo goed en zo kwaad als het gaat onder het juk van de taliban hun leven voort proberen te zetten. Uit de serie deze foto:

© Mads Nissen / World Press Photo

De winnaar in de categorie langetermijnprojecten is Anush Babajanyan. De Armeense legt al jarenlang vast hoe in Centraal-Azië na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie met waterbeheer wordt omgesprongen. Haar foto's tonen de gevolgen van de klimaatcrisis, maar ook de geesteskracht waarmee bewoners omgaan met de nieuwe realiteit. Hieronder haar foto van een Kirgizisch gezin een heetwaterbron in Kaji-Say:

© Anush Babajanyan / World Press Photo

De vierde grote internationale prijs, de Open Format Award, gaat naar de Egyptenaar Mohamed Mahdy. Hij werkte samen met buurtbewoners van de wijk Al Max in Alexandrië 'om de herinnering aan hun snel verdwijnende vissersdorp te bewaren', waarbij hij 'de hele wereld heeft uitgenodigd om hieraan deel te nemen via een interactieve website'. Klik hier om die te bekijken.

 

60.000 inzendingen

De vier wereldwijde winnaars zijn gekozen uit 24 regionale winnaars. Die zijn gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen.

Ieder jaar beloont World Press Photo fotojournalisten voor de beste foto’s en visuele verhalen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Bij de wedstrijd hoort ook een tentoonstelling, die op meerdere plekken wereldwijd wordt getoond. De tentoonstelling is vanaf zaterdag te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

En voor wie het even kwijt was: de beste foto van vorig jaar werd gemaakt door Amber Bracken. Te zien zijn rode jurken ter nagedachtenis aan honderden kinderen die stierven in een voormalig internaat in Brits-Columbia (Canada):

© Amber Bracken
Lees meer over
FotografieOekraïne