Tien doden

Russisch staatspersbureau: Wagner-baas Prigozjin mogelijk aan boord gecrasht vliegtuig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Volgens het Russische staatspersbureau TASS is de Russische Wagner-baas Jevgeni Prigozjin mogelijk omgekomen bij een vliegtuigcrash. Zijn naam staat op de passagierslijsten van een toestel dat eerder vandaag crashte op weg van Moskou naar Sint-Petersburg. Het privévliegtuig stortte neer bij de plaats Tver, zo'n 60 kilometer van Moskou. Niemand zou de crash hebben overleefd.

Het Russische persbureau schrijft dat er drie piloten en zeven passagiers aan boord waren van het zakenvliegtuig. De lichamen van acht van hen zouden zijn gevonden. Het is niet duidelijk of Prigozjin een van hen is. 

Neergeschoten door luchtafweer

Volgens correspondent Olaf Koens lijkt het er sterk op dat het toestel is neergeschoten door de Russische luchtafweer en dat president Poetin nu heeft afgerekend met Prigozjin. "Dit is de wraak van Poetin. Het is vandaag op de kop af twee maanden geleden dat Wagner in opstand kwam. Poetin duldt geen tegenspraak. De meeste tegenstanders van de president zijn om het leven gekomen. Het lijkt er sterk op dat dat nu ook is gebeurd." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Beschuldigd van hoogverraad

Prigozjins Wagner Groep kwam eind juni korte tijd in opstand tegen de Russische legerleiding. De huurlingen namen een legerbasis in Rostov in en rukten op naar Moskou. De Russische president Vladimir Poetin sprak van hoogverraad. De opmars stopte na bemiddeling van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Prigozjin week kort uit naar Belarus.

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Prigozjin
Lees ook

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Prigozjin

Sindsdien werd er al veelvuldig rekening mee gehouden dat Prigozjins dagen geteld waren. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden liet duidelijk blijken dat hij ervan uitging dat de Russische geheime diensten vroeg of laat zouden proberen Prigozjin te vermoorden. "Als ik hem was, zou ik erg voorzichtig zijn met wat ik eet", zei Biden vorige maand.

'Zal niemand verrassen'

En ook nu reageert een woordvoerder van de Amerikaanse regering niet verrast. "Als het waar blijkt te zijn, zal het niemand verrassen."

De Amerikaanse president is inmiddels op de hoogte gebracht van de crash.