Geseksualiseerde marteling

VN: waarschijnlijk groepsverkrachting door Hamas op 7 oktober

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / EyevineVN: waarschijnlijk groepsverkrachting door Hamas op 7 oktober
RTL

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties meldt dat strijders van Hamas zich bij hun aanval op Israël op 7 oktober waarschijnlijk schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en groepsverkrachting. Eerder vandaag verweet Israël de VN nog dat de organisatie een rapport over de verkrachtingen verzweeg.

Een team van deskundigen concludeert nu dat er 'redelijke gronden zijn om aan te nemen' dat er seksueel geweld heeft plaatsgevonden op 7 oktober, toen Hamas-militanten een bloedbad aanrichtten bij de aanval op Israël. De verkrachtingen vond op verschillende locaties plaats.

Het onderzoeksteam onder leiding van Pramila Patten, de speciale VN-gezant voor seksueel geweld in conflicten, bezocht Israël tussen 29 januari en 14 februari om informatie te verzamelen, analyseren en verifiëren over seksueel geweld op 7 oktober.

"Geloofwaardige indirecte informatie, die indicatief kan zijn voor sommige vormen van seksueel geweld, waaronder genitale verminking, geseksualiseerde marteling of wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, werd ook verzameld", aldus het 24 pagina's tellende VN-rapport.

Israël beticht Hamas van seksueel geweld bij aanslag 7 oktober
Lees ook

Israël beticht Hamas van seksueel geweld bij aanslag 7 oktober

Het onderzoeksteam zei ook dat een 'volwaardig onderzoek' nodig is om vast te kunnen stellen welke omvang het seksuele geweld precies had.

Israël heeft zich kritisch uitgelaten over de reactie van de VN op de aanslagen van 7 oktober. "De VN beweren om vrouwen te geven, maar op dit moment worden Israëlische vrouwen verkracht en misbruikt door Hamas-terroristen", zei de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan eerder tegen de Algemene Vergadering van de VN. "Waar is de stem van de VN? Waar is jouw stem?"​

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz hekelde de VN vandaag ook omdat de Veiligheidsraad niet bijeen was geroepen om 'Hamas tot een terroristische organisatie te verklaren en sancties op te leggen aan haar aanhangers'. Dat had 'in het licht van de bevindingen' wel moeten gebeuren, aldus Katz.

Lees meer over
VNOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictVerkrachtingSeksueel misbruikOntvoeringHamasLink in bioPalestijnse gebieden