30 juni verkiezingen

Franse verkiezingen in teken van antisemitisme na verkrachting 12-jarig Joods meisje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Sipa Press France / Jeanne AccorsiniFranse verkiezingen in teken van antisemitisme na verkrachting 12-jarig Joods meisje
RTL

Tien dagen voor de ingelaste parlementsverkiezingen is Frankrijk in de ban van het thema antisemitisme. De lont in het kruitvat was de verkrachting van een 12-jarig Joods meisje, afgelopen zaterdag. Twee 13-jarige jongens zijn opgepakt. Zij zouden het meisje hebben verkracht en mishandeld vanwege haar Joodse afkomst.

De verkrachting gebeurde dit weekend in Courbevoie, een stad die tegen Parijs aan ligt. Volgens het meisje werd ze door drie jongens aangesproken in een park. Daarna zou ze zijn meegesleurd naar een schuur, waar ze werd geslagen en gedwongen tot 'anale en vaginale penetratie en orale seks, terwijl ze met de dood werd bedreigd en werd uitgescholden met antisemitische scheldwoorden', zo citeert de Franse krant Le Monde uit het politieverslag van de aangifte.

De twee 13-jarige verdachten die zijn opgepakt, worden verdacht van groepsverkrachting, het uiten van doodsbedreigingen, geweldpleging en antisemitisme. Zij zitten nog vast. Een derde verdachte, een jongen van 12, wordt niet verdacht van de verkrachting, maar wel van de andere delicten. Hij is voorlopig vrijgelaten.

Schokgolven in Joodse gemeenschap

Volgens een artikel van de Franse krant Le Monde, dat gedetailleerd over de verkrachting vertelt, vermeldt het politieverslag dat het meisje als slachtoffer werd uitgekozen 'vanwege haar religieuze identiteit'. Zij zou onder andere voor 'vuile Jood' zijn uitgescholden. Ook zouden de jongens haar bezittingen, zoals haar identiteitsbewijs, in brand hebben gestoken.

Volgens een ander artikel van Le Monde heeft de verkrachting 'schokgolven in de Joodse gemeenschap van Frankrijk veroorzaakt. De krant schrijft ook dat de gebeurtenis de 'spanningen in aanloop naar de verkiezingen' heeft verhoogd.

Wat blijft er over van de macht van Macron? 'Hij neemt een enorme gok'
Lees ook

Wat blijft er over van de macht van Macron? 'Hij neemt een enorme gok'

Frankrijk mag op 30 juni stemmen voor een nieuw parlement. Een week later, op 7 juli, staat de tweede, beslissende ronde op de agenda. Deze verkiezingen waren eigenlijk niet gepland, maar werden op 9 juni onverwacht aangekondigd door president Macron.

Die beslissing volgde meteen nadat de Franse uitslag van de verkiezingen voor het Europees parlement bekend waren geworden. Daarbij won de uiterst rechtse oppositiepartij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen 31,47 procent van de stemmen. De kandidaat die namens de partij van Macron op het stembiljet stond, bleef steken op 14,56 procent. "Ik kan niet doen alsof er niets gebeurd is", zei Macron. Hij ontbond zijn kabinet en schreef nieuwe verkiezingen uit.

Le Monde signaleert dat de spanningen in de Franse samenleving - 'waar de grootste Joodse gemeenschap én de grootste moslimgemeenschap van Europa woont' - toenemen.

Op donderdag werd ook een kandidaat van het rechtse Rassemblement National aangevallen tijdens zijn campagne op een markt in Saint-Étienne. Een partijgenoot vertelde dat 'vier gemaskerde mannen, geheel in het zwart, op ons afkwamen, ons duwden en ons bedreigden'.

Antisemitisme

Duizenden mensen, onder wie meerdere nationale leiders van de Joodse gemeenschap in Frankrijk, verzamelden zich woensdag bij het gemeentehuis in de hoofdstad Parijs om hun zorgen kenbaar te maken over het toenemende antisemitisme in het land. "Frankrijk ondervindt een opleving van de antisemitische incidenten sinds Hamas op 7 oktober de aanval plaatste op het zuiden van Israël en de daaropvolgende vergeldingscampagne van Israël in Gaza."

Zo werd deze week een man doodgeschoten die in Rouen een synagoge in brand wilde steken.

President Macron zou gisteren tegen ministers van zijn (nu demissionaire) kabinet hebben gezegd dat Franse scholen 'zuchten onder een golf van antisemitisme'. Hij riep op tot een dialoog over racisme en haat tegen Joden.

Volgens cijfers van de overheid waren er in de eerste drie maanden van 2024 drie keer zoveel meldingen van incidenten van Jodenhaat als in dezelfde periode vorig jaar.

Invloed op campagne

Franse politieke analisten denken dat de verkrachting invloed kan hebben op de korte verkiezingscampagne de komende tien dagen. De partij van Le Pen heeft de thema's veiligheid en immigratie als speerpunten, en de woede over de verkrachtingen kan de toch al populaire partij een extra zetje geven.

Tegen dat vooruitzicht werd deze week al op 150 plekken in het land gedemonstreerd. En ook de sterspeler van het Franse elftal dat nu op het EK voetbal actief is, Kylian Mbappé, waarschuwde het land eerder deze week voor een stem op de extreemrechtse partij van Le Pen.

Lees meer over
Kylian MbappeEmmanuel MacronMarine Le PenVerkrachtingAntisemitismeOorlog tussen Hamas en IsraëlFrankrijk