'Verschrikkelijk en zeer schokkend'

Twee kinderen doodgestoken in Engeland, negen anderen gewond: 17-jarige verdachte opgepakt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Darren StaplesTwee kinderen doodgestoken in Engeland, negen anderen gewond: 17-jarige verdachte opgepakt
RTL

Twee kinderen die in de Engelse plaats Southport vandaag werden neergestoken, zijn aan hun verwondingen overleden. Bij de steekpartij raakten nog eens negen andere kinderen gewond, van wie er zes in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Ook twee volwassenen raakten zwaargewond toen zij probeerden de kinderen tegen de aanvaller te beschermen. De politie heeft een 17-jarige jongen opgepakt als verdachte.

Dat heeft de politie van het graafschap Merseyside op een persconferentie bekendgemaakt. De opgepakte verdachte is een jongen uit de plaats Banks. Bij zijn arrestatie had hij een mes bij zich. Volgens de politie gaat het niet om een terreuraanslag. Wat het motief was, in nog onduidelijk.

De steekpartij vond plaats in een evenementengebouw waar een grote groep kinderen bezig was met een Taylor Swift-yoga en dansworkshop. Volgens politiechef Serena Kennedy kwam de dader gewapend met een mes het pand binnen. "Als moeder en oma kan ik me de pijn en het lijden van de families van de slachtoffers niet voorstellen."

Hier zie je beelden van de persconferentie:

'Het was verschrikkelijk'

Over de volwassenen die gewond raakten, zei Kennedy: "Wij zijn ervan overtuigd dat de volwassenen die gewond raakten, dapper probeerden de kinderen te beschermen die werden aangevallen." Ze beschreef hoe agenten 'geschokt' waren toen ze ter plaatse arriveerden en daar zagen dat meerdere kinderen het slachtoffer waren geworden van een 'brute aanval'.

Een journalist beschreef vanmiddag tegenover de BBC dat hij een zwaargewond meisje op een brancard gedragen zag worden: "Haar ouders renden achter haar aan. Het was verschrikkelijk." Hij beschreef ook dat hij overal mensen in tranen zag, zowel voorbijgangers als personeel van de ambulance.

 

Een ooggetuige zei tegen The Guardian dat 'meerdere ouders met bloedende kinderen in hun armen' naar buiten kwamen rennen. Sommige mensen zouden bezig zijn geweest de kinderen te reanimeren.

Britse media berichten dat acht slachtoffers naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Ook werd een traumahelikopter opgeroepen. Sommigen zijn volgens de ambulancedienst North West Ambulance Service (NWAS) naar het kinderziekenhuis Alder Hey Children's Hospital gebracht met steekwonden. De krant Daily Mail meldt dat er één meisje overleden is na de steekpartij, al is dit nog niet officieel bevestigd.

Horrorfilm

"Volgens bewoners is het normaal een zeer stille straat waar veel gezinnen wonen", zegt correspondent Verenigd Koninkrijk Anne Saenen. "Er is momenteel nog weinig bekend, maar de impact is enorm. Er waren veel mensen op straat ook. Het kinderziekenhuis zelf heeft het als een groot incident uitgeroepen."

Een lokale ondernemer noemde het tafereel 'iets uit een horrorfilm'. Een andere omstander zegt dat er 'zes of zeven jonge meisjes' neergestoken waren.

Op de plaats van de aanval leggen mensen bloemen neer voor de slachtoffers.© EPA / Adam Vaughan
Op de plaats van de aanval leggen mensen bloemen neer voor de slachtoffers.

Koning Charles liet via een bericht op X weten dat hij en zijn vrouw Camilla 'diep geschokt' zijn door de gebeurtenissen. Hij zegt mee te leven met de slachtoffers van deze 'weerzinwekkende aanval'.

Gedachten en medeleven

De Britse premier Keir Starmer spreekt over 'verschrikkelijk en zeer schokkend nieuws'. "Ik weet dat ik voor het hele land spreek als ik zeg dat onze gedachten en medeleven bij de slachtoffers, hun families, hun vrienden en de grotere gemeenschap zijn." Hij bedankt de politie en de hulpdiensten voor hun snelle reactie.

Ook binnenlandminister Yvette Cooper heeft gereageerd via X. Ze is zeer bezorgd over het ernstige incident in Southport, zo laat ze weten. Ze betuigt haar volledige steun aan de politie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
SteekpartijGroot-Brittannië