Zuid-Korea: 'Gaat niet goed met gezondheid Kim Jong-un'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP PhotoZuid-Korea: 'Gaat niet goed met gezondheid Kim Jong-un'
Breaking

Het zou niet goed gaan met de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zegt de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Moet Noord-Korea zich bezighouden met het klaarstomen van een opvolger? "De toestand van Kim Jong-un is het bestbewaakte geheim van een zeer gesloten land."

De 40-jarige dictator zou volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst mogelijk last hebben van gezondheidsproblemen die te maken hebben met een hoge bloeddruk en diabetes. De symptomen daarvan zouden al jaren zichtbaar zijn. Ook zou er gezocht worden naar medicatie in het buitenland.

Wat daarvan waar is, is moeilijk te zeggen, volgens deskundigen. Maar wat we wel kunnen zien, is hoe Kim Jong-un eruit ziet bij zijn publieke optredens, zegt journalist en Noord-Koreakenner Casper van der Veen, doelend op diens gewicht.

Kim Jong-un en Vladimir Poetin: wie heeft wie het hardst nodig?
Lees ook

Kim Jong-un en Vladimir Poetin: wie heeft wie het hardst nodig?

Overgewicht

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst schat dat hij zo'n 140 kilo weegt. Drie jaar geleden zou hij behoorlijk wat zijn afgevallen, wat hem online de bijnaam 'slim Kim' (vertaald: dunne Kim) opleverde, maar de kilo's zitten er volgens Zuid-Korea allemaal weer aan.

"Het is duidelijk dat hij te veel weegt. Dat is natuurlijk nooit goed voor je", zegt ook hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. "Daarnaast drinkt, feest en rookt hij heel veel. En hij gaat waarschijnlijk laat naar bed." 

Ook zou hij van vet eten houden, vult Van der Veen aan. "En leider zijn van Noord-Korea moet ook nog eens een stressvolle baan zijn."

Het beeld dat de Koreakenner bijstaat is dat van Kim Jong-un in 2018, tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse leider. "Er werden toen ook dingen samen ondernomen: een stukje lopen, een boompje planten. Hij was toen nog maar 34 en telkens buiten adem."

De Noord-Koreaanse leider praat in 2018 met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In© EPA
De Noord-Koreaanse leider praat in 2018 met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In

En naast die levensstijl komt de dictator ook nog eens uit een familie met een historie van hartproblemen. Zowel zijn vader als grootvader, die Noord-Korea regeerden voordat hij in 2011 de macht overnam, stierven eraan.

Gezondheid is geheim

Is het dan inderdaad slecht gesteld met zijn gezondheid? "De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst beweert dit soort dingen wel vaker", zegt Breuker. "Ze kunnen er gelijk in hebben, maar ook weer niet. Ik heb niet de informatie om daarover te kunnen oordelen."

Ook Van der Veen benadrukt dat de inlichtingendienst het weleens vaker fout heeft als het gaat om het privéleven of de gesteldheid van Kim Jong-un: "Dus wat dat betreft hebben ze niet de beste reputatie. Maar eigenlijk kan niemand het met zekerheid zeggen. Zijn toestand is het bestbewaakte geheim van een zeer gesloten land."

Het is dan ook niet bekend waar de inlichtingendienst zich op baseert: "Zijn toestand wordt continu gemonitord, op het extreme af. Zo tellen ze bijvoorbeeld hoeveel ademhalingen hij per minuut heeft. Of analyseren ze zijn stem om te kijken of hij bijvoorbeeld keelpijn heeft", zegt Van der Veen. "Het verhaal is dan ook dat hij zijn eigen toilet meeneemt wanneer hij in het buitenland is, zodat men niet aan zijn DNA zou kunnen komen."

Doodverklaard

Speculaties over de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider zijn dan ook helemaal niet nieuw. "Hij is al meerdere malen doodverklaard", aldus Breuker. Zoals in 2020, toen hij volgens geruchten overleden zou zijn bij een hartoperatie. "Maar uiteindelijk bleek hij gewoon vakantie te vieren, aan de oostkust van Noord-Korea."

Ook in 2014 was hij een aantal weken uit de openbaarheid verdwenen. "Toen ging onder meer het verhaal dat hij zou zijn afgezet", zegt Van der Veen. Hij verscheen uiteindelijk weer ten tonele. "Maar wel met een wandelstok."

Beide deskundigen benadrukken dan ook: ondanks de beweringen vanuit Zuid-Korea, weten we niet hoe het écht zit. De gezondheid van de Noord-Koreaanse leider leidt tot zoveel belangstelling, onder meer omdat hij nog geen officiële opvolger heeft aangewezen.

Dochter

Volgens dezelfde inlichtingendienst, wordt de dochter van Kim-Jong-un klaargestoomd voor die rol. "Het is geloof ik zo'n twee jaar geleden dat ze begon met verschijnen in het openbaar. Vaak bij gelegenheden die met het raketarsenaal te maken hebben. Daar willen ze haar blijkbaar wel aan verbinden."

Kim Jong-un en zijn dochter, foto vrijgegeven door Noord-Korea© EPA
Kim Jong-un en zijn dochter, foto vrijgegeven door Noord-Korea

"Maar als Kim Jong-un daadwerkelijk ziek is, dan is hij wel erg jong. En zijn kinderen dus ook", aldus Breuker. Over zijn dochter weten we ook weinig, maar ze is 'hooguit twaalf'. Dat haar naam Kim Ju-ae zou zijn, nemen we slechts aan van één bron, zegt Van der Veen.

Breuker : "Dat zij hem uiteindelijk zou opvolgen, dat kan, maar het is ook mogelijk dat de echte opvolger in de schaduw wordt gehouden."