Bonus voor gezinnen

Noord-Koreaanse vrouwen moeten meer kinderen krijgen, vindt leider Kim Jong-un

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APNoord-Koreaanse vrouwen moeten meer kinderen krijgen, vindt leider Kim Jong-un
RTL

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de vrouwen in zijn land opgeroepen meer kinderen te krijgen. Vrouwen hebben de taak de daling van het aantal geboortes in het stalinistische land een halt toe te roepen, vindt 'De Briljante Kameraad'.

Een opleving van het aantal geboortes zou het land sterker maken, zei Kim Jong-un gisteren tijdens de 'nationale bijeenkomst voor moeders' in de hoofdstad Pyongyang.

Volgens ABC News was het de eerste keer in elf jaar dat het evenement gehouden werd. In zijn speech zei de leider van het land: "Alle families moeten er samen met de moeders voor zorgen dat we de geboortedaling stoppen en de kinderen een goede opvoeding geven."

Gelukkige plaatjes van vader en dochter

Noord-Korea heeft intussen bonussen ingesteld voor kinderrijke stellen. Gezinnen met minstens drie kinderen krijgen bijvoorbeeld voorrang op goede woningen. Ook komen ze in aanmerking voor subsidies, gratis voedsel en medicijnen, en extra huishoudelijke producten. Ook krijgen de kinderen makkelijker toegang tot goed onderwijs.

"Veel Noord-Koreaanse gezinnen willen niet meer dan één kind, omdat het erg duur is om ze op te voeden, naar school te kunnen sturen en ze te helpen bij het vinden van werk", zegt Ahn Kyung-su van dprkhealth.org, een platform over gezondheid in de dictatuur. Daarnaast zouden Noord-Koreaanse vrouwen beïnvloed zijn door de Zuid-Koreaanse gewoontes. In tv-series en films die het land in gesmokkeld worden zien zij dat de vrouwen daar hun eigen keuzes maken, en dat kopiëren ze.

Ahn denkt bovendien dat Kim Jong-un zich om deze reden ook vaker in het openbaar laat zien met zijn dochter Ju Ae; gelukkige plaatjes van vader en dochter zouden het goede voorbeeld moeten geven.

Noord-Koreanen lijden honger: 'Wat we horen is verschrikkelijk'
Lees ook

Noord-Koreanen lijden honger: 'Wat we horen is verschrikkelijk'

Noord-Korea laat zelf weinig los over de bevolkingsaantallen, maar volgens de Zuid-Koreaanse overheid neemt het aantal inwoners er al tien jaar af. De cijfers van het zuidelijke buurland laten zien dat de gemiddelde Noord-Koreaanse vrouw in haar leven 1,79 kinderen krijgt. Dit getal gold voor 2022. In het 2014 was het nog 1,88.

In de jaren 70 en 80 stelde Noord-Korea juist programma's in om het aantal geboortes af te remmen. Dit was een reactie op de geboortegolf van na de Koreaanse Oorlog, die in 1953 eindigde. In de jaren 90 zorgde een ernstige hongersnood voor veel doden en opnieuw een daling van het aantal geboortes.

Kan economie verder verzwakken

Volgens het Hyundai Research Institute, een Zuid-Koreaans onderzoeksinstituut, kan de daling van arbeidskrachten de Noord-Koreaanse economie, die toch al zwak is, verder verzwakken. In een rapport schrijft het: "Omdat Noord-Korea een gebrek aan technologische vooruitgang kent, kan het land problemen krijgen met de productie in de maakindustrie als er niet voldoende menskracht is."

De huidige bevolking telt naar schatting zo'n 25,7 miljoen inwoners. Het Hyundai Research Institute verwacht dat dat aantal daalt naar 23,7 miljoen in 2070.

Lees meer over
Kim Jong-unKinderwensOverbevolkingNoord-Korea