Voor lage inkomens

Regels voor aanvragen energiesteun versoepeld: tijdelijk noodfonds heropend in 2024

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANP FotoRegels voor aanvragen energiesteun versoepeld: tijdelijk noodfonds heropend in 2024
RTL

Het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen én een hoge energierekening wordt in januari 2024 heropend. De overheid en energieleveranciers trekken hier samen maximaal 60 miljoen euro voor uit. De regels om in aanmerking te komen voor de steun worden soepeler.

De compensatieregeling gaat in januari van start en staat drie maanden open. Huishoudens kunnen een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende zes maanden. Ook wordt de regeling verruimd, zodat meer mensen met een hoge energierekening in aanmerking komen. 

Energieprijzen gehalveerd

In 2023 kwam je in aanmerking als je een inkomen had van 130 procent van het bruto sociaal minimum en je energierekening 10 procent of meer bedroeg van je inkomen. In 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 8 procent.

Huishoudens met een inkomen van maximaal 200 procent van het bruto sociaal minimum moesten dit jaar 13 procent of meer van hun inkomen uitgeven aan hun energierekening. Voor hen zakt dit percentage naar 10 procent in 2024. De overheid hoopt met de verruiming van de regels meer mensen te helpen. Al zijn in januari 2024 de variabele energieprijzen ten opzichte van vorig najaar meer dan gehalveerd.

Demissionair minister Carola Schouten  (Armoede) licht toe: "We zien dat de energierekening voor veel mensen vaak nog een flinke hap uit hun inkomen is. Daarom hebben we besloten dit noodfonds te heropenen in de hoop dat we meer mensen kunnen gaan helpen. De vorige keer hebben we 50.000 huishoudens kunnen helpen, we verwachten nu tot 70.000 huishoudens te kunnen helpen."

In de knel met je energierekening? Bij dit fonds kun je hulp vragen
Lees ook

In de knel met je energierekening? Bij dit fonds kun je hulp vragen

Twee compensatieregelingen afgeschaft

Het Noodfonds wordt in 2024 nieuw leven ingeblazen, terwijl twee andere energiecompensatieregelingen worden afgeschaft. Ten eerste verdwijnt het prijsplafond voor energie. Je betaalt tot en met 31 december 2023 voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh.

Vanaf 2024 betalen huishoudens zonder vast energiecontract de dan geldende marktprijs. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwde een maand geleden dat 6 procent van de Nederlanders een energiecontract had met een prijs boven het prijsplafond.

Ook de eenmalige energietoeslag verdwijnt in 2024. In 2022 en 2023 konden minima maximaal 1300 euro per jaar krijgen.

Meer dan 3 euro voor kuub gas

In 2023 werd met enige vertraging het Tijdelijk Noodfonds Energie geopend. Het werd in allerijl door de overheid en energieleveranciers opgetuigd, omdat één miljoen mensen moeite hadden hun hoge energierekening te betalen.

De energieprijzen stonden in het najaar van 2022 op het hoogste punt ooit. Wie toen geen vast energiecontract had, betaalde meer dan 3 euro voor een kuub gas. Mensen moesten - afhankelijk van hun energiegebruik - honderden euro’s per maand betalen in het stookseizoen en kwamen in de financiële problemen.

Aanvraagprocedure lastig

Er kwam het afgelopen jaar ook kritiek op het Tijdelijk Noodfonds Energie. De aanvraagprocedure was lastig voor ouderen, laaggeletterden en mensen die niet digitaal vaardig zijn of geen computer hadden. Het Noodfonds neemt nu 'meerdere maatregelen' om dat te verbeteren, maar het is nog onduidelijk wat die maatregelen zijn.

In 2023 deden in totaal 165.000 huishoudens een aanvraag bij het Noodfonds. Uiteindelijk werd er 43,7 miljoen euro uitgekeerd aan 50.000 huishoudens (96.000 goedgekeurde aanvragen).

Lees meer over
EnergieEnergiecrisisEnergietoeslag