Toch 24 uur

PostNL krijgt toch geen extra 'bezorgdag', minister ziet af van voorstel

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegPostNL krijgt toch geen extra 'bezorgdag', minister ziet af van voorstel
RTL

PostNL mag van minister Dirk Beljaarts toch niet een dag langer doen over het bezorgen van brieven en kaarten van particulieren. De minister opperde vorige week om PostNL 48 uur te geven voor de bezorging van consumentenpost, omdat de huidige norm (24 uur) niet vaak genoeg wordt gehaald. In een debat sprak de Tweede Kamer zich uit tegen dit voornemen, waarna de minister terugkrabbelde.

Beljaarts benadrukte dat hij nog geen besluit had genomen, maar slechts een oplossing aan de Kamer wilde voorleggen voor een urgent probleem. "Aan nu niets doen zitten consequenties", waarschuwde de minister de Kamer over de al jaren dalende betrouwbaarheid van postbezorging. 

Niets doen heeft daarom niet de voorkeur van Beljaarts, zegt hij. "Maar ik ben niet doof voor uw zorgen. Bij deze zal ik dan ook geen voorstel indienen, en daarover ben ik uiteraard wel teleurgesteld." Hij zegt dat consumenten 'betrouwbaarheid boven bezorgsnelheid' verkiezen. 

Staatssteun niet gewenst 

De Kamer vond dat Beljaarts daarmee te makkelijk meebewoog met de wensen van PostNL. De 'strenge eisen' die de minister zei te verbinden aan deze versoepeling, maakten weinig indruk. "Ik vind het magistraal onderhandeld van PostNL als ze dit voor elkaar krijgen", oordeelde BBB-Kamerlid Henk Vermeer.

De minister was zelf van mening dat hij juist streng was voor PostNL. Als het bedrijf zijn zin had gekregen, was de bezorgtijd naar drie dagen gegaan en had de overheid tot wel 30 miljoen euro subsidie betaald om de zogeheten universele postdienst overeind te houden. Beljaarts gaf zelf overigens ook al aan niet overtuigd te zijn van de noodzaak van staatssteun.

Werknemers depots PostNL en DHL fysiek uitgewrongen: te zwaar tillen en veel bukken
Lees ook

Werknemers depots PostNL en DHL fysiek uitgewrongen: te zwaar tillen en veel bukken

"De Kamer voelt niet de urgentie om het maatschappelijk belang van postvoorziening (voor heel Nederland) ook in de toekomst duurzaam te borgen", schrijft een woordvoerder van PostNL. 

Het bedrijf vreest dat de universele postdienst verliesgevend wordt. Dat is een gereguleerd pakket postdiensten die PostNL uitvoert, waar bijvoorbeeld ook brievenbuspost onder valt. Maar ook bij overige postdiensten dreigen volgens het bedrijf verliezen.

Onvoldoende basis om te investeren 

"Dat is onvoldoende financiële basis om te kunnen blijven investeren in de duizenden mensen die bij ons werken en een stabiele dienstverlening te kunnen bieden aan onze klanten", meldt PostNL. 

Daarnaast sluit het ook niet aan bij de wensen van consumenten die aangeven dat voorspelbaarheid belangrijker is dan snelheid, verwijzend naar een consumentenonderzoek door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. "Dit betekent dat de postvoorziening die toegankelijk is voor alle Nederlanders in de komende periode nog verder onder druk komt te staan."

Lees meer over
PostNLTweede Kamer