Hoe het gratis Monopoly Go 1,5 miljard dollar opleverde in een jaar

Vorig jaar boekte de markt voor mobiele games een recordomzet van 92 miljard dollar. Veel mobiele games zijn gratis, maar de kassa rinkelt door de in-app aankopen. Wie betaalt, kan bijvoorbeeld vaker met een dobbelsteen gooien of krijgt betere wapens.
De gameproducenten die een mobiele variant van het populaire bordspel Monopoly op de markt brachten, zwemmen in het geld. Echt geld in dit geval, want de online variant van het bekende bordspel zorgde in 2024 voor een omzet van naar schatting 1,58 miljard dollar (1,51 miljard euro).
In een klap op nummer 2
Het mobiele bordspel dat in april 2023 op de markt kwam, kwam daarmee in één klap op nummer twee te staan in een lijst met de twintig meest lucratieve mobiele games van 2024. En dat is heel knap, zegt Mata Haggis-Burridge, game designer en lector Creative & Entertainment Games bij Breda University of Applied Sciences (BUAS).
"Want in die lijst zie je al jaren nauwelijks verschuivingen. Games zoals Pokemon Go, Brawl Stars, Candy Crush Saga en Roblox staan er al jaren in. Het is voor gratis mobiele games erg lastig om geld te verdienen met microtransacties."
Micro-transacties
Bij microtransacties gaat het om extra aankopen die je kunt doen, om je avatar bijvoorbeeld te pimpen, om betere wapens te krijgen, om extra levels te ontgrendelen en in het geval van Monopoly Go, om vaker te kunnen dobbelen of om extra Monopolygeld aan je geldbuidel toe te voegen.
Nog geen twee procent (1,83 procent) van de mensen die wereldwijd gamen, geeft geld uit aan in-app aankopen, vertelt Haggis-Burridge. "Om 1,5 miljard te verdienen, moet je dus echt miljoenen gebruikers hebben, waarvan een aantal flink spendeert."
150 miljoen downloads Monopoly Go
Hoeveel mensen het spel spelen, wil gameproducent Scopely, dat de mobiele Monopolygame ontwikkelde, niet zeggen. Ook over omzet houdt het bedrijf, net als andere gameproducenten de mond dicht. Maar in de Play Store van Android en de Apple Store, kun je zien hoe vaak de game gedownload is. De teller staat op circa 150 miljoen downloads.
25.000 euro uitgegeven aan 'gratis' game
Hoeveel spelers uitgeven, is niet zichtbaar. Maar de rekening kan flink oplopen. Eind 2024 deelde een Amerikaanse moeder op social media het verhaal over haar 17-jarige stiefdochter die voor 25.000 dollar extra aankopen had gekocht via de Monopoly Go-game.
Whales, zo noemen game-ontwikkelaars de spelers die via microtransacties duizenden euro's uitgeven, vertelt Haggis-Burridge. De term is afkomstig uit de casinowereld en wordt daar gebruikt voor rijke spelers die voor absurde bedragen gokken.
25.000 dollar uitgeven als Monopoly Go is wel heel veel, maar het geld kan er snel uitvliegen, blijkt als RTL Z een spelletje Monopoly Go speelt.

Uur wachten of bijbetalen
In het eerste level moeten spelers New York volbouwen met huizen en hotels. Je krijgt dertig dobbelsteenworpen. Zijn die op? Dan moet je een uur wachten op vijf nieuwe worpen.
Maar wie in de Monopolywinkel 5,99 euro afrekent, krijgt direct zonder wachten honderd extra worpen. En is je monopolygeld op? Voor 5,99 echte euro's krijg je 100.000 euro aan nepgeld om mee verder te spelen. En wie een paar uur niet speelt, krijgt meerdere herinneringen.
Game ontwikkelen kost miljoenen
Het is voor gameproducenten ook noodzaak om met in-app aankopen geld te verdienen, zegt Haggis-Burridge. Die extra aankopen hebben de bedrijven ook nodig want de game zelf is gratis.
"Een goede game ontwikkelen kost miljoenen. Bovendien worden maar weinig games een hit, dus de ontwikkelaars lopen financieel veel risico. Je hebt hoge marketingkosten. En dan ben je ook nog geld kwijt aan serverkosten en aan personeel dat continu werkt aan verbeteringen."
Marketing
Bij game-producenten is de marketing net zo belangrijk als de techniek. "Er worden uitgebreide analyses gedaan. Als we dit blokje naar rechts zetten, doen mensen vaker een aankoop. Of als we dit groen maken in plaats van blauw, valt het meer op en spenderen mensen meer geld."
Je hoeft geen geld uit te geven, benadrukt Haggis-Burridge. "Ik heb heel wat games uitgespeeld zonder ervoor te betalen. Maar dan doe je er veel langer over of je hebt een minder hoge high-score."
Geld verdienen met games
Er zijn ook games zonder inapp-aankopen, maar dan moet je vaak eenmalig voor de game betalen.
"Je gaat ook niet gratis naar de bioscoop. De gaming-industrie is een volwassen commercieel product. Als je als developer een game ontwikkelt, zul je vooraf na moeten denken hoe je je geld wilt verdienen. Gratis gamen bestaat niet. Althans, dan houd je geen gezonde game-industrie overeind. "

Dat het Monopoly Go gelukt is om in 2024 in de financiële top 20 te komen, noemt de lector knap. "Er is heel slim gebruik gemaakt van de naamsbekendheid van het bordspel. Maar dan kom je er nog niet mee. Het is ook gewoon een goede game. De polish (look and feel) is goed. Ik vermoed dat mensen van alle leeftijden dit spelen."
Gamers heb je sowieso in alle leeftijden, weet hij. "Het is een mythe dat het nerdy tieners zijn. Het gemiddelde game-publiek is 31 jaar oud. 75 procent is 18 jaar of ouder. 25 procent is zelfs ouder dan 45."
21,5 minuten per dag
Gemiddeld besteden gamers 21,5 minuten per dag aan mobiele games. De verwachting is dat dat licht zal stijgen en dat er in 2025 105 miljard euro wordt uitgegeven aan mobile gaming. Dat was in 2024 92 miljard dollar. Ter vergelijking: de gehele markt van videogames leverde een omzet van 184 miljard dollar op.
Dat we in economisch zware tijden zitten, maakt volgens Haggis-Burridge niet uit. We blijven meer geld uitgeven aan games.
"Het gaat ook vaak maar om kleingeld dat je moet betalen, vijf dollar bijvoorbeeld. Zo'n micro-transactie is makkelijker om te doen. Een videogame voor de Playstation kost bijvoorbeeld 70 dollar. Daar denken mensen langer over na. Maar ook dat is niet veel als je weet dat het bijvoorbeeld, volgens uitgelekte data, 2 miljard euro kost om een goede game zoals GTA 6 te maken."