Prijs nieuwbouwkavel door het dak: meer dan verdubbeld in tien jaar tijd

De prijs van een nieuwbouwkavel, een stuk grond om een huis op te bouwen, is in bijna tien jaar tijd met een kleine 112 procent toegenomen. En daarmee is die prijs meer dan verdubbeld.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijs van een nieuwbouwkavel steeg in 2024 met 13,7 procent, en dat was een hardere stijging dan het jaar ervoor, aldus het statistiekbureau.
Voor een stuk grond om een woning op neer te zetten, betaal je steeds meer geld. De prijsstijging gaat de laatste jaren zelfs steeds harder. Sinds het vierde kwartaal van 2023 is de prijsstijging elk kwartaal hoger.
Stijging van 95 procent sinds 2015
Als je iets verder terugkijkt, dan zie je dat in het laatste kwartaal van 2024 de kavelprijzen zelfs gemiddeld 111,9 procent hoger waren dan in de eerste drie maanden van 2015. In sommige delen van het land was die toename nog veel groter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Grootste uitschieter was de provincie Zuid-Holland, waar nieuwbouwkavels zelfs 129,7 procent (een ruime verdubbeling dus) duurder werden. Ook in de provincie Utrecht (+123,6 procent), Noord-Holland (+118,5 procent), Gelderland (+116,4 procent), Noord-Brabant (110,6 procent) en Flevoland (110,4 procent) waren de prijzen eind vorig jaar meer dan twee keer zo hoog als begin 2015.
Meer vraag, hoeveelheid grond blijft gelijk
"Nog steeds stijgt de vraag naar woningen, doordat de bevolking in Nederland groeit én doordat er steeds meer huishoudens zijn, zo zijn er steeds meer alleenstaanden", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Maar er komt niet zomaar grond bij", verklaart hij de stijging van de prijzen van nieuwbouwkavels.
Uiteindelijk wonen mensen het liefst in de grote stad, in de randstad zelf en in steden buiten de randstad, zegt Van Mulligen. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, waar de prijzen voor kavels het meeste in prijs stegen, zijn ook de dichtstbevolkte provincies van ons land.
Zuid-Holland vier keer zo duur als Friesland
De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een nieuwbouwkavel is ook het hoogst in de provincies met de meeste inwoners per vierkante kilometer. Zo betaalde je vorig jaar in Zuid-Holland gemiddeld 1256 euro per vierkante meter grond om een woning te bouwen. In Utrecht was dat 1103 euro per vierkante meter en in Noord-Holland 960 euro.
In Friesland (341 euro) lag de gemiddelde prijs voor een vierkante meter nieuwbouwkavel het laagst. Dit is ook, na Drenthe, de provincie die het dunstbevolkt is. De prijs voor een vierkante meter voor een nieuwbouwkavel was vorig jaar in Zuid-Holland bijna vier keer zo hoog als in Friesland.
Woningprijzen
Het is ook niet verbazingwekkend dat de huizenprijzen bijna synchroon omhoog gaan met de prijzen van nieuwbouwkavels, zegt Van Mulligen.
"Natuurlijk spelen bij de prijsstijgingen van huizen (zowel bestaande als nieuwe) de gestegen bouwkosten een rol. Maar de belangrijkste component van de prijs van een woning is de waarde van de grond waar deze op staat."
Hoger bouwen
Het is in principe wel mogelijk om hoger te bouwen, zodat je meer woningen op een stuk grond kwijt kunt, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Maar dat geldt tot een hoogte van een meter of 60. Als een gebouw hoger wordt, dan ben je juist extra kosten kwijt voor de fundering en zaken als brandwerende materialen, voegt hij daaraan toe.
En nieuwe grond winnen, bijvoorbeeld door het Markermeer in te polderen, is wel mogelijk, maar in principe zijn er voldoende locaties om woningen te bouwen, aldus Boelhouwer. "Maar het is vrij kostbaar."
In deze video zie je dat de huizenmarkt veel last heeft van de krappe arbeidsmarkt: