Prijseffect beperkt

'Nederlanders maken zich weinig zorgen over coronadip huizenmarkt'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP'Nederlanders maken zich weinig zorgen over coronadip huizenmarkt'
RTL

Hoewel de huizenprijzen volgend jaar naar verwachting onder druk komen te staan door de negatieve gevolgen van de coronacrisis, maken maar weinig Nederlanders zich zorgen over de huizenmarkt.

Een grote meerderheid (76 procent) ziet een koopwoning nog steeds als een goede investering en ruim 40 procent van de Nederlanders zonder koopwoning heeft het gevoel 'de boot te hebben gemist'. De huizenprijzen zijn de laatste jaren tenslotte flink gestegen.

Dat concludeert SNS bank op basis van een onderzoek onder 1.018 Nederlanders van 25 jaar en ouder.

Huizenmarkt gespaard

Een grote meerderheid van de onderzochte personen verwacht dat de economische impact van het coronavirus groter zal zijn dan nu wordt voorspeld, maar dat de huizenmarkt wordt gespaard.

"Waarschijnlijk zijn mensen inmiddels zo gewend dat huizenprijzen blijven stijgen, dat zij zich maar moeilijk in kunnen beelden dat dit verandert", zegt Robert Vink, hypotheekexpert bij SNS. Volgens hem zijn de gevolgen voor de huizenmarkt ook nog niet goed zichtbaar.

Heeft de coronacrisis de huizenmarkt bereikt?
Lees ook

Heeft de coronacrisis de huizenmarkt bereikt?

'Prijzen onder druk'

Rabobank voorspelde vorige maand nog dat de huizenprijzen in Nederland volgend jaar onder druk komen te staan door de economische gevolgen van de coronacrisis.

De bank verwacht ook minder verkopen op de huizenmarkt. Vooral de vraag van starters zakt in, omdat zij een minder sterke arbeidsmarktpositie hebben. Zij worden daarom harder geraakt door de crisis dan mensen die nu al een huis bezitten.

Tegelijkertijd worden doorstromers terughoudender, door het verlies van inkomen of de angst daarvoor.

'Eerste effecten vallen mee'

Wel denkt dat de bank dat het effect tijdelijk is, na 2022 zullen het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling. Dan zullen de prijzen weer stijgen.

Of de voorspellingen waarheid worden is de vraag. In elk geval lijken de eerste effecten van de pandemie op de woningmarkt mee te vallen, zo zei hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer eerder tegen RTL Z. Er is nog steeds veel vraag en een tekort aan woningen.

Of dat zo blijft is onzeker. "Het vierde kwartaal wordt wel wat spannender", aldus de hoogleraar. Door de oplopende werkloosheid en misschien zelfs een tweede lockdown kan er een groter effect ontstaan.

'Prijzen dalen alleen buiten grote steden'

35 procent van de respondenten in het onderzoek van SNS denkt in elk geval dat de huizenprijzen helemaal niet zullen dalen en 55 procent denkt dat die prijzen alleen dalen buiten de grote steden.

Volgens een andere recente peiling houden huizenkopers bovendien vaak geen rekening met het risico dat zij werkloos worden.

Starters wachten op dip

Logischerwijs zitten vooral de starters te wachten op een dip in de huizenprijzen. Ze willen graag informatie over hoe ze daarop in kunnen spelen, zegt SNS.

Starters zijn ook aanzienlijk minder tevreden geworden over hun huis de afgelopen maanden. Dat komt onder meer door het vele thuiswerken. Een deel van hen is actiever op zoek naar een koopwoning.

Lees meer over
Woningmarkt