Binnenland

Sociale huur vaker te duur dan te goedkoop

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPSociale huur vaker te duur dan te goedkoop
RTL

Er zijn meer sociale huurders die te veel betalen voor hun huis dan te weinig. Vooral in Flevoland betalen mensen vaak meer dan verantwoord is. Gemeenten in Utrecht en Noord-Holland kennen juist de meeste goedkope scheefhuurders.

De gemeente met het grootste aandeel scheefhuurders is Vlieland, maar daar gaat het maar om een handvol mensen. 

Het landelijk gemiddelde van goedkope scheefhuurders ligt op 13,8 procent. Dat zijn mensen die eigenlijk te veel verdienen voor de sociale huurprijs die ze betalen. De cijfers zijn vandaag gepubliceerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Goedkoop scheefwonen in de Randstad

Opvallend is dat goedkoop scheefwonen veel vaker voorkomt in de Randstad dan in de rest van het land. Zo kent het Noord-Hollandse Oostzaan 28,8 procent scheefhuurders, het Utrechtse Werkendam 24,1 procent en het Zuid-Hollandse Molenwaard 26,7 procent.

De provincie Utrecht voert de provincieranglijst aan met 17 procent, In Groningen ligt het aantal scheefhuurders op slechts 8,4 procent.

Dure scheefwoners

In de gemeente Almere zijn de meeste dure scheefwoners te vinden. Dat zijn mensen die juist te veel moeten betalen voor hun huur, ten opzichte van hun inkomen. Ook in de gemeente Blaricum (28,6 procent en Voorschoten (24,1 procent) betalen veel mensen te veel voor hun sociale woning.

In Blaricum is er werk aan de winkel, want die gemeente staat ook in de top van goedkope scheefwoners met 23,1 procent. Blaricum is de enige gemeente in Nederland waar meer dan de helft (51,7 procent) van de sociale huurders geen passende huisvesting heeft.

Meer dure scheefwoners

​Uit de cijfers blijkt verder dat er 295.565 scheefhuurders zijn die te veel betalen. Daarmee zijn er meer dure scheefwoners dan goedkope. Daarvan zijn er ruim 280.000. Wel zijn er enkele kleinere gemeenten waarvan de cijfers niet bekend zijn. Dure scheefwoners komen het vaakst voor in Flevoland. Die provincie heeft met 24,5 procent de twijfelachtige eer om eenzaam aan de top te staan. In Friesland betaalt slechts 10 procent van de huurders een te hoge prijs ten opzichte van het inkomen.

Eerder deze maand waarschuwde het Nibud al dat Nederlanders meer kwijt zijn aan wonen dan verantwoord is.

Lees meer over
WoningmarktHuurwoning