Bemoedigend gesprek

Grapperhaus: Thailand staat open voor oplossing voor coffeeshopbaas

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGrapperhaus: Thailand staat open voor oplossing voor coffeeshopbaas
RTL

Het was een bemoedigend gesprek met de premier van Thailand over de zaak van de Nederlandse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Dat zegt minister van Justitie Ferd Grapperhaus, na afloop van het overleg. "Thailand staat open voor een oplossing in de zaak", aldus de minister.

Grapperhaus sprak een kleine drie kwartier met de premier van Thailand over de zaak-Van Laarhoven. Die is in Thailand tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

De minister zegt dat de ministeries van Justitie van beide landen gaan werken aan een oplossing. "Die oplossing moet wel passen binnen het kader van de Thaise rechtsstelsel", zegt Grapperhaus. 

"Een oplossing zal geen jaren duren zijn en hopelijk ook geen kwestie van maanden." Volgende week dinsdag is er de laatste uitspraak in het hoger beroep in de zaak.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Honderd jaar cel

Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf.

Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Grapperhaus spreekt 45 minuten met Thaise premier over coffeeshopbaas
Lees ook

Grapperhaus spreekt 45 minuten met Thaise premier over coffeeshopbaas

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausJohan van LaarhovenDrugsThailand