Commissie-Remkes

Directeur Schiphol tevreden met stikstofuitspraak: 'Duidelijk en werkbaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesDirecteur Schiphol tevreden met stikstofuitspraak: 'Duidelijk en werkbaar'
RTL

Luchthaven Schiphol is blij dat de relatie tussen luchtvaart en stikstofuitstoot is onderzocht. Ook heeft het vliegveld beloofd om uit te gaan zoeken hoe het bij kan dragen aan de stikstofreductie. In 2030 wil de luchthaven sikstofneutraal opereren.

Dat heeft luchthaven Schiphol gisteravond laten weten in een verklaring. Het vliegveld 'heeft vanaf het eerste moment aangegeven te willen bijdragen' en zal maatregelen gaan nemen.

Advies aan kabinet: 'Luchtvaart kan alleen groeien als stikstofuitstoot daalt'
Lees ook

Advies aan kabinet: 'Luchtvaart kan alleen groeien als stikstofuitstoot daalt'

Uitspraak commissie-Remkes

De verklaring van Schiphol komt nadat de commissie-Remkes het kabinet gisteren adviseerde over de stikstofproblematiek. De commissie vond de uitstoot van stikstof door het vliegverkeer groter dan gedacht, maar in vergelijking met andere sectoren nog altijd bescheiden.

De commissie stelde dat het niet meer dan redelijk is dat ook de luchtvaart een bijdrage levert aan de stikstofreductie. De groei van Schiphol en het openen van Lelystad Airport vond de commissie dan ook alleen mogelijk als de stikstofuitstoot van de luchtvaartsector in zijn geheel afneemt.

'Duidelijke opdracht'

Schiphol zegt het daar helemaal mee eens te zijn. Directeur Dick Benschop spreekt van 'een duidelijke opdracht, maar ook een werkbaar advies'. Volgens Benschop stelt dit het kabinet in staat de politieke besluitvorming over Lelystad en Schiphol af te ronden.

Ook is Schiphol 'dankbaar dat de relatie tussen luchtvaart en stikstof is onderzocht'. Want hoewel de luchtvaart vaak wordt gezien als de grootste uitstoter van stikstof, blijkt dat niet de werkelijkheid. Wel is de luchtvaart een van de grootste vervuilers als het gaat om CO2 en fijnstof.

Elektrisch taxiën

Schiphol gaat zijn steentje bijdragen en wil over tien jaar sikstofneutraal opereren. Zo hoopt de luchthaven meer elektrische bussen in te zetten, elektrische te taxiën en elektrisch openbaar vervoer van en naar de luchthaven aan te bieden.

Ook stimuleert Schiphol luchtvaartmaatschappijen om met stillere en schonere vliegtuigen te vliegen. Er zijn plannen om vaker duurzame vliegtuigbrandstoffen te gebruiken.

Ze eisten onder meer een klimaatplan van Schiphol. Omdat er geen toestemming was om binnen te demonstreren, zette de ME de activisten buiten.
Lees meer over
Dick BenschopSchipholStikstofvervuilingStikstofcrisisLuchtvaart