Geen vluchten

Melissa (22) zit vast in Marokko: 'Onrust om corona neemt hier met de dag toe'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© Melissa SluiterMelissa (22) zit vast in Marokko: 'Onrust om corona neemt hier met de dag toe'
RTL

De 22-jarige Melissa Sluiter zit al dagenlang vast in Marokko en heeft geen idee wanneer ze terug kan vliegen naar Schiphol. "We horen niets en ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren." Ondertussen slaat ook in Marokko de paniek rond het coronavirus steeds meer toe.

De Amsterdamse heeft al dagenlang alles geprobeerd om weg te komen uit een surfplaatsje nabij Agadir, maar tot op heden is dat niet gelukt. Ze blijft optimistisch, maar langzaam zakt de moed haar in de schoenen, vertelt ze telefonisch aan RTL Nieuws.

Kansloos

Melissa wordt omringd door andere gestrande reizigers sinds Marokko zaterdag het luchtruim voor Nederland heeft gesloten. "Ik kijk de hele dag op mijn telefoon voor vluchten, maar het is allemaal kansloos. Ik merk dat de stress hier toeneemt", zegt ze.

Rampspoed luchtvaart: Corendon annuleert vakanties, KLM schrapt meer vluchten
Lees ook

Rampspoed luchtvaart: Corendon annuleert vakanties, KLM schrapt meer vluchten

"Als ik een vlucht vind, gaat het om een oude vlucht die niet meer blijkt te gaan. Of ik vind vluchten met idiote prijzen die toch ook weer niet gaan. Kansloos." En de informatievoorziening is ronduit slecht, vindt ze. "Buitenlandse Zaken is sinds dit weekend niet meer te bereiken."

Dat ze niet weet hoe lang het gaat duren, maakt haar onrustig. Want ook in Marokko neemt de corona-onrust met de dag toe. "Er zijn besmettingen bekend in het noorden van het land. In Marokko worden steeds meer maatregelen genomen. Ik zie om mij heen dat er steeds meer winkels en barretjes dichtgaan. Ook de surfschool, waar ik overnacht."

Melissa is het wachten beu.
Melissa is het wachten beu.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kan niet vertellen hoeveel Nederlanders er vastzitten in Marokko. "We snappen de zorgen en proberen er alles aan te doen om te regelen dat vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties Nederlanders kunnen terughalen", zegt hij. "Maar we weten gewoon niet hoe lang het gaat duren."

Rondreis

Melissa is al een maand van huis voor een rondreis. Ze had nog geen retourticket geboekt en ze vreest dat het voor haar daarom extra lastig is om weg te komen uit het land.

"Ik zit nu met een groepje bij een surfhostel. We weten allemaal niet waar we aan toe zijn. Iedereen is de hele dag door druk tickets aan het zoeken."

Op 12 maart spraken we Nederlandse reizigers op Schiphol.

Vanuit huis probeert haar vader Guus ook te helpen. "Maar als je een ticket hebt gevonden, dan is-ie opeens toch weg", zegt de bezorgde vader. 

"En de informatievoorziening is ronduit slecht", vindt ook hij. "Op Facebook zie ik mensen ook steen en been klagen."

Afwachten

Ondertussen kan Melissa niets anders dan afwachten. Een voordeel heeft ze wel: "Ik heb gelukkig nu nog geen verplichtingen thuis en hier schijnt de zon. Het is vandaag 20 graden. We proberen er met elkaar het beste van te maken. Wat moeten we anders?"

Wat moeten reizigers doen die vastzitten?

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten: "Buitenlandse Zaken doet er alles aan om contact te leggen met de autoriteiten van landen als Marokko om het voor elkaar te krijgen dat er afspraken gemaakt kunnen worden voor het ophalen van Nederlanders door vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties. Daar worden continu gesprekken over gevoerd, en ook met de Marokkaanse autoriteiten.

We snappen dat reizigers zich zorgen maken. Het is een lastige situatie. Maar we adviseren reizigers de vluchten in de gaten te houden die vliegtuigmaatschappijen online aanbieden. Hoe lang het gaat duren, kunnen we niet zeggen."

Via de site Nederlandwereldwijd.nl is de meest actuele situatie te vinden per land.

Lees meer over
Coronavirus